Начало >Добруджа >Общество

Ген.Тошевският Общински съвет с легитимно представителство

23.11.2019 г. 10:55:05 ч.
/
Ген.Тошевският Общински съвет с легитимно представителство
 Административен съд-Добрич обяви и Решение по административно дело №688/2019г. Докладчик по делото беше председателят на съда Красимира Иванова.
С Решение по административно дело №688/2019г., Административен съд – Добрич, І състав, потвърди Решение № 189-МИ от 28.10.2019 г. на ОИК – Генерал Тошево относно обявяване резултатите от гласуването за общински съветници на местни избори, проведени на 27.10.2019 г. в Община Генерал Тошево, оспорено по жалба на Местна коалиция ПП „Никола Петков“ /Земеделски народен съюз/, представлявана от Н.К. и М.В.

Проверката и на двете секции по отношение искането на жалбоподателя – проверка на недействителните бюлетини показа, че броят на бюлетините отговаря на отразеното в протоколите, а бюлетините правилно са отчетени за недействителни. С оглед този резултат жалбоподателят заяви, че няма други искания. Заинтересованите страни подкрепиха неговото становище.
При така установените липси на неправилно отчетени действителни за недействителни бюлетини, съответствие между отразеното в протоколите и приемо - предавателните разписки се налага изводът, че макар и членовете на комисиите да са допускали грешки в изписването, то тези грешки са фактически, установени са били своевременно, коригирани са и резултатите отговарят на подадения вот, поради което безспорно секционните избирателни комисии са изпълнили своите задължения съобразно чл. 432 и следващите от ИК.
В производството по обжалване резултатите от изборите съдът се произнася само по конкретни нарушения, наведени от жалбоподателя в седемдневния срок за подаване на жалбата и конкретно направени искания по доказателствата. Съдът съобрази доводите на жалбоподателя, уважи неговите искания по доказателствата и събра именно тези доказателства. Техният анализ сочи обаче на липса на нарушенията, поддържани с жалбата. Както е указано в Решение № 12 от 13.12.2011 г. на Конституционния съд сам по себе си завишеният брой на отчетените недействителни бюлетини не сочи на несъобразяване със закона и методическите указания на ЦИК. От една страна, съставът на СИК включва представители на различни политически сили, а от друга - комисиите осъществяват дейността си, включително и по преброяване на подадените бюлетини, в присъствието на застъпници, наблюдатели, представители на партии, коалиции, инициативни комитети и пр. Следователно налице са заложени законови гаранции срещу манипулиране на резултатите от преброяването на подадените бюлетини. За прозрачност и с цел установяване стореното оспорване, въпреки решението на Конституционния съд, беше извършено преброяване и проверка на отчетените за недействителни бюлетини, в каквато насока беше изричното искане на жалбоподателя и за секциите, за които беше поискано това, но резултатът от него показа, че оспорването е било неоснователно. По отношение поправките и зачеркванията, също не се доказаха съществени нарушения, които да сочат на подмяна на вота на избирателя. За пореден път се установи, че гласоподавателите не са били наясно за начина, по който следва да отразят своите предпочитания за определен кандидат, като са отразявали съответния номер, но без да посочат партията или коалицията, към която принадлежи предпочетения от тях кандидат. Тези действия са довели до високия процент на недействителни бюлетини. 
         С оглед изложеното, съдът счита, че не се събраха доказателства за  съществени нарушения, които да налагат отмяна на оспореното решение на основанията, наведени от жалбоподателя. Жалбата като неоснователна и изцяло недоказана, следва да бъде оставена без уважение, като в резултат на това Решението на ОИК – Генерал Тошево като правилно и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.
Предвид горното, на основание чл. 459, ал. 10 от Изборния кодекс във връзка с чл. 172, ал. 2 пр. последно от АПК, Административен съд -  Добрич, І състав
 

Решението не е окончателно. Съгласно чл. 459, ал. 8 от Изборния кодекс, то може да се обжалва в 7 - дневен срок от съобщаването му.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика