Начало >Добруджа >Общество

Хора със 70% увреждания ще пътуват безплатно с градски транспорт

28.11.2017 г. 14:47:22 ч.
/
Хора със 70% увреждания ще пътуват безплатно с градски транспорт
Общинските съветници от Добрич приеха критерии за определяне на хората с увреждания, имащи право на безплатен превоз по Общинската транспортна схема на Община град Добрич. Единствената промяна, която настъпи в докладната внесена от зам.-кмета Росица Йорданова, бе картите да се дават за лица със 70%  намалена трудоспособност.Предложението направи д-р Бисерка Пачолова с мотива, че хората с  50% тудоспособност са с право на работа и могат и да се придвижват самостоятелно. Регистрация на всички хора с увреждания да бъде направена предложи Надежда Петкова от ГЕРБ. Вносителят прие предложението, като поясни че има такава идея да се регистрират и хората с увреждания и пенсионерите.
Докладната бе внесена във връзка със социалната политика на Община град Добрич, с цел стимулиране ползването на градския транспорт, Общината осигурява безплатни карти за пътуване на хора с увреждания по линии от общинската транспортна схема.
В бюджета  на Община град Добрич за 2017 г. във функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” за карти на хора с увреждания бе одобрена сума в размер на 52 000 хил. лв. с ДДС. Към настоящият момент липсват критерии за определяне на хората с увреждания, които да се ползват от правото на безплатен превоз по Общинската транспортна схема.
 
1.            Причини  и  мотиви  за  приемане  на Критерии за определяне на хората с увреждания, имащи право на безплатен превоз по Общинската транспортна схема на Община град Добрич:
Одитен доклад № 0500100514 на Сметната палата с препоръка “Да се разработят и внесат за приемане от Общинския съвет критерии за определяне на лицата с увреждания, имащи право на безплатен транспорт по линиите на градския транспорт на гр. Добрич, разходите за които се финансират от общинския бюджет“.
2. Цели, които се поставят с приемане на КритериитеДа се утвърдят условията, реда и критериите за определяне на лицата с увреждания, отговарящи на условията за получаване на карти за безплатен превоз по общинската транспортна схема на Община град Добрич; Да се регламентират условията за заплащане на издадените годишни абонаментни карти на лица с увреждания.
3. Очаквани резултати от  приемането на  Критериите: Създаване на ясни правила и достъпна информация за определяне правоимащите лица;
Законосъобразно и целесъобразно разпореждане с бюджетни средства;
4. Финансови средства, необходими за прилагане на критериите:
За предлаганите критерии не са необходими допълнителни финансови средства.
 
5. Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз и правото на Република България:
Настоящите Критерии за определяне на хората с увреждания, имащи право на безплатен превоз по Общинската транспортна схема на Община град Добрич са в пълно съответствие с европейското законодателство, спазвайки в пълнота разпоредбите и целите на националното и местно законодателство. 
 
Снимка:www.gustonews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика