Начало >Добруджа >Култура

Художествена галерия – Добрич ще представи изкуството на Николай Изварин

15.04.2019 г. 12:50:57 ч.
/
Художествена галерия – Добрич ще представи изкуството на Николай Изварин
На 17 април в 17.30  Художествена галерия – Добрич ще представи на своите почитатели изкуството на Николай Изварин. Включените във изложбата работи са от галериите във Варна, Добрич и Шумен.
Художникът е роден на 25 декември 1928 год. във Варна. През 1960 г. завършва ВИИИ „Николай Павлович“ – София, специалност Сценография при проф. Иван Пенков и проф. Георги Каракашев.
В началото на творческата си кариера  работи като сценограф в Драматичните театри на Видин, Шумен, държавен куклен театър – Варна. В периода 1961 – 1963 Николай Изварин е сценограф и в Драматичния театър на гр. Добрич. През 1964 год. той става един от основателите на групата на добричките художници заедно с още двадесет и двама художника от града и окръга. В следващите години е уредник в Историко-художествения музей Варна, а по-късно и в Художествена галерия Варна, а в  периода 1986-1998 е преподавател в средното музикално училище в града.
От 1962 Николай Изварин участва в Национални, окръжни и международни изложби във Финландия, СССР, Полша, ГДР, Франция и др. Има и пет самостоятелни изложби в страната.
Носител е на награда Кирил и Методий, II степен.
На 6 юни 1996 г. умира във Варна.
Николай Изварин принадлежи към националното поколение художници, което през 60-те години на 20 век налага ново пластично мислене формирайки образа на българското изкуство. Художникът притежава темперамента на колорист, а картините му са изпълнени в акварелната техника ала прима. Венцислав Константинов пише за изкуството на Изварин:  „…неговата колоритна чувствителност го е довела до сериозни художествени обобщения. Смелото композиционно решение е основа за голямата естетическа стойност на творбите му, изразяващи едно модерно и заедно с това изискано светоусещане”.
Изложбата ще продължи до 7 май 2019 год.

Коментирайте
Подобни новини
Среща за библиотерапията на 29 май в НЧ „Йордан Йовков”
Среща за библиотерапията на 29 май в НЧ „Йордан Йовков”
Пловдивската група “Steelers” се включва в рок феста на Добрич
Пловдивската група “Steelers” се включва в рок феста на Добрич
Балканска рапсодия за публиката в Добрич на 11 юни
Балканска рапсодия за публиката в Добрич на 11 юни
Внимание!Да не пропуснете "Цигуларката на Бога" на 28 май в Добрич
Внимание!Да не пропуснете "Цигуларката на Бога" на 28 май в ДобричЯндекс.Метрика