Начало >Добруджа >Култура

Художествена галерия – Добрич ще представи изкуството на Николай Изварин

15.04.2019 г. 12:50:57 ч.
/
Художествена галерия – Добрич ще представи изкуството на Николай Изварин
На 17 април в 17.30  Художествена галерия – Добрич ще представи на своите почитатели изкуството на Николай Изварин. Включените във изложбата работи са от галериите във Варна, Добрич и Шумен.
Художникът е роден на 25 декември 1928 год. във Варна. През 1960 г. завършва ВИИИ „Николай Павлович“ – София, специалност Сценография при проф. Иван Пенков и проф. Георги Каракашев.
В началото на творческата си кариера  работи като сценограф в Драматичните театри на Видин, Шумен, държавен куклен театър – Варна. В периода 1961 – 1963 Николай Изварин е сценограф и в Драматичния театър на гр. Добрич. През 1964 год. той става един от основателите на групата на добричките художници заедно с още двадесет и двама художника от града и окръга. В следващите години е уредник в Историко-художествения музей Варна, а по-късно и в Художествена галерия Варна, а в  периода 1986-1998 е преподавател в средното музикално училище в града.
От 1962 Николай Изварин участва в Национални, окръжни и международни изложби във Финландия, СССР, Полша, ГДР, Франция и др. Има и пет самостоятелни изложби в страната.
Носител е на награда Кирил и Методий, II степен.
На 6 юни 1996 г. умира във Варна.
Николай Изварин принадлежи към националното поколение художници, което през 60-те години на 20 век налага ново пластично мислене формирайки образа на българското изкуство. Художникът притежава темперамента на колорист, а картините му са изпълнени в акварелната техника ала прима. Венцислав Константинов пише за изкуството на Изварин:  „…неговата колоритна чувствителност го е довела до сериозни художествени обобщения. Смелото композиционно решение е основа за голямата естетическа стойност на творбите му, изразяващи едно модерно и заедно с това изискано светоусещане”.
Изложбата ще продължи до 7 май 2019 год.

Коментирайте
Подобни новини
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
 КУЛТУРЕН АФИШ  19 – 25 август 2019 г.
КУЛТУРЕН АФИШ 19 – 25 август 2019 г.
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в Двореца
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в ДворецаЯндекс.Метрика