Инж. Петър Калчев: Чудя се защо ни наказват, след като само си правят експерименти с ВиК-Добрич

24.07.2017 г. 09:55:51 ч.
/
Инж. Петър Калчев: Чудя се защо ни наказват, след  като само си правят експерименти  с ВиК-Добрич
Бившият управител на „ВиК”- Добрич, инж. Петър Калчев поиска право на отговор, след като в интервю от миналата седмица настоящият управител инж. Димитър Радушев обяви, че Калчев е „разследван за сериозни злоупотреби”.
Бившият управител на водното дружество не само отрече всичко, казано в студиото на Медийна група „Добруджа” от Радушев, но и очерта мрачна картина пред добричкото „ВиК”.

 
 - Инж. Калчев, кое от казаното от Димитър Радушев Ви притесни? Аз бих Ви попитала по-директно – разследват ли Ви? Клиент ли сте на прокуратурата?
Няма такова нещо. Именно това ме предизвика. Аз избягвам да се намесвам в работата на другите или да изтъквам какво съм направил и постигнал. Но чашата преля, затова реших да взема отношение. Да представя пред Вашата аудитория какво аз съм свършил като управител, какво съм заварил в дружеството. За да стане ясно какви са проблемите пред водоснабдителната система, какво решение има. Защото считам, че е нужно да разясним на жителите на цялата област колко сериозна е ситуацията и пред какви рискове сме изправени...
- Ще ми позволите ли да цитирам нещо от казаното от инж. Радушев? „Финансовото  състояние  не е цветущо. То се движи в една спирала на финансова загуба. При предходното си управление го оставих на 2 милиона загуба, генерирани заеми. А го намерих на 5 милиона лева генерирани заеми годишно. Оставих град Добрич с консумация 46 000 кубика в денонощие, а го намерих на 55 000 кубика”. Освен това бяхте обвинен, че по време на Вашето управление не сте спирали водата, защото не са били отстранявани аварии...
 Аварийната дейност е най-голямата заблуда. Авариите са следствие на причините, а причините са много – лошото състояние на мрежата, неправилно управление на съоръженията и т.н. Да се бориш със следствието не решава проблема. Трябва да се бориш с причината. Самото отстраняване на аварии нито е цел, нито води до положителен резултат. Има случаи, когато сме преценявали, че една авария не е икономически рентабилно да бъде отстранявана. Защото самото спиране на водата ще донесе много повече загуби. Авариите не решават никакви проблеми. Те са просто, за да се поддържа мрежата, която е крайно остаряла и компрометирана. Решението е активна работа върху цялата система.
Още от първия ден, като застъпи този екип на работа, поради незнание какво да правят, се занимават с писане на доноси. Желая им успех. Няма да намерят нищо. Не съм клиент на прокуратурата и няма да бъда, защото нищо, от посоченото не е вярно.
Обвиняват ме, че съм закупил луксозен джип. А истината е, че го ползвах под наем. Имах договор за точно определено време, след което го върнах. А инж. Радушев след мен също отиде, взе го и го ползва в момента. Това не е ли смешно? Човекът, който пише доноси срещу мен, ползва същия автомобил, след като аз го бях върнал…
- Другият сигнал в прокуратурата е за строителството и ремонтите на помпени станции…
Строил съм. Много помпени станции ремонтирахме за разлика от предходните 20 години. Бяха пред грохване – покривите издънени, машините ги нямаше. Пълна трагедия! Възстановихме десетки помпени станции и сега работят. При това без външно финансиране. Но за всичко има документи. Възстановихме и десетки водоизточници, изоставени във времето. Сега работят и има вода. Друг е въпросът какво се случва с тая вода оттам нататък.
Основният проблем на Добруджа е, че трябва да се смени системата на водоснабдяване. Не може да се продължава по този начин.
- Това, което успяхте да направите през двете години на Вашето управление – зонирането, ползва ли се сега в пълна степен?
Не се ползва. Даже получавам сигнали, че вместо да продължат да работят по него, свалят регулаторите. Дано не е вярно! Но, ако е – ще бъде пълна трагедия. Останаха няколко зони за довършване и трябваше да продължат да работят. Досега трябваше да е построена хидрофорната станция в кв. „Христо Ботев”, която да водоснабди високите блокове. Нищо подобно. Имахме готов проект, строително разрешение – трябваше това лято да бъде построена. Не се прави нищо.
Ние възстановихме водоснабдяването в райони, където хората от години имаха проблеми. А сега имат вода.
Имахме програма за намаляване на загубите на вода с 10% . Но не само на теория, а на практика, с цел икономисване на 100 хиляди лева на месец, за да се плащат лихвите на заема от ВиК Бургас, но нищо от нея не се прави. Продължават да затъват.
Трябваше двата милиона задължения към Енерго-Про от миналата година вече да бъдат изплатени, а дори се увеличават и са станали 3 млн.
- По думите на инж. Радушев, общата задлъжнялост на дружеството е 31 милиона лева. По Ваше време колко беше?
Аз я заварих на 30 милиона и успях да я намаля чувствително.
Само да отбележа, че в тези 31 милиона не е включен последният акт, получен от Басейнова дирекция за милион и половина – лихви и глоби по онези неплатени такси за водоползване, които не са били плащани 15 години. Общите задължения към Басейнова дирекция са се увеличили на 9 милиона лева и там не се прави нищо. А най-страшното е, че „ВиК” няма разрешение за водоползване от източниците, което пък е основно изискване за реализирането на Водния цикъл. Не знам как ще се оправят с това. Да не се окаже, че воден цикъл изобщо няма да стартира, защото трябва да се подновят разрешителните. А няма кой да плати тези 9 милиона задължения.
- Правилно ли Ви разбирам, че водният цикъл е под въпрос?
Да. Най-малкото виждам опасност, че няма да ни възстановят средствата от Европейската комисия, дори и да го реализираме.
- Запознал ли сте някого с тази опасност?
Дори самият инж. Радушев говори за тази опасност, ако се вслушате внимателно в интервюто.
Но това не е най-страшното. Аз и моят екип изчистихме 7 милиона задължения към енергийния доставчик и трябваше да се продължи на нула. А вече са натрупани нови 5 милиона, които до пролетта ще станат 10 милиона. Кой ще ни даде отново кредит, за да изчистим тези нови 10 милиона? Няма кой. 
- Да се върнем отново към сигналите до прокуратурата. Така или иначе, тях ги има. А това, че да момента не са Ви викали, не означава, че не са подадени, нали?
Няма и за какво да ме викат. Сигнали и доноси може да пише всеки. Въпросът е, че няма нищо вярно в тях. Няма нарушение на закона.
- Инж. Калчев, два пъти сте били начело на ВиК-Добрич? Имате ли обяснение защо дружеството се държи в подобно състояние? До какво водят тези чести смени на управителите?
Имам обяснение за себе си. Но се чудя защо ни наказват, като си правят експерименти само с ВиК-Добрич. В другите области не се правят подобни експерименти. На високите нива в държавата явно не могат да проумеят, че ВиК- Добрич, е различно от останалите водни дружества и няма ресурс, с който да компенсира грешните управленски решения или отклонения на средства. Най-малкото ние нямаме голям язовир, а това е един страхотен ресурс, който непрекъснато генерира средства. А ние имаме само разходи.  

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика