Начало >Добруджа >Регионални

Изграждат нова ограда на музея в Тервел с каменни отломки от Палматис

26.07.2019 г. 13:00:01 ч.
/
Изграждат нова ограда на музея в Тервел с каменни отломки от Палматис
Община Тервел стартира проект за мерки за обучение и заетост. Той включва общо шестнадесет дейности за подобряване на достъпа до образование, обучение и заетост на малцинствени групи от населените места на Община Тервел. Дейностите, които са свързани с образование на деца ще стартират от септември. През юли започна работата по една от дейностите, свързани с професионална квалификация и заетост. Общо 52-ма души от селата Орляк и Каблешково и от гр.Тервел са включени в професионални обучения по три специалности:помощник в строителството, озеленител и здравен асистент. Обучаемите ежедневно преминават часове по теоретична подготовка и такива по практика в общински обекти. Наставници от Община Тервел контролират работата на наетите лица. В рамките на проекта, обучаемите получават месечно възнаграждение, равняващо се на 90 % от минималната работна заплата. Заетостта им, в т.ч. теория и практика е седем часа дневно. Отново чрез финансиране по проекта за обучаемите е осигурен ежедневен транспорт от селата Орляк и Каблешково до гр.Тервел.
            Една от първите практически задачи на работна група от седем души с наставник строителния техник Янка Димитрова е изработването на ограда на музея в Тервел. След като през 2018 г. музеят бе изцяло обновен – като сграда и като експозиции- на дневен ред дойде облагородяването на дворното пространство. Общинското ръководство реши да подходи с оградата по прагматичен начин. Така освен проблемът с липсващата ограда, се решава и допълнителен - съхранението на каменни отломки, които са намерени при археологическите разкопки на базиликата в Палматис. Тези каменни отломки представляват основна част от материал за бъдеща реставрация на сградата. Отломките бяха превозени до гр.Тервел , а за тях заварчикът Али Юмер от звено „Чистота“ на общината изработи 150 бр. метални габиони.
Една част от работниците , които се обучават по проект BG05M9OP001-2.018-0022 “Интегрирани мерки за подобряване на достъпа до образование и социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Тервел“ нареждат каменните отломки в габионите и с тях формират оградата на музея. Отломките се ползват в автентичния си вид, без каквито и да е допълнителни обработки.
В случай, че общината осигури финансиране на проект за реставрация на базиликата, каменните късове ще бъдат върнати в крепостта, а мястото им в габионите ще бъде заето от закупени инертни материали. Работните групи се грижат още за детски площадки и зелени площи в общината.Предвижда се обучаемите да бъдат включени и в облагородяване на църковния двор на новата църква в с.Нова Камена. Общината и селото се  подготвят за нейното освещаване от Митрополит Амвросий, което е планирано за осми септември т.г.
            Обучението на работниците по проекта  ще продължи пет месеца – до 13.12.2019 г.След като се обучат, част от тях ще бъдат включени в седем месечна програма за субсидирана заетост – отново в рамките на този проект за интегрирани мерки.
            Обучението и заетостта се финансират със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси  2014-2020 г.“.           

Коментирайте
Подобни новини
Малки лазарки за първи път възродиха лазаруването в село Златия (СНИМКИ)
Малки лазарки за първи път възродиха лазаруването в село Златия (СНИМКИ)
Земетресение в района на Черно море
Земетресение в района на Черно море
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Дезинсекционни обработки срещу кърлежи ще има в община Каварна на 29 април
Дезинсекционни обработки срещу кърлежи ще има в община Каварна на 29 април



Яндекс.Метрика