Начало >Добруджа >Общество

Моят град чист и освежен за първия учебен ден (ВИДЕО)

13.09.2019 г. 13:17:46 ч.
/
 Моят град чист и освежен за първия учебен ден (ВИДЕО)
Община Добрич е готова и  се включва  активно в кампанията „Да изчистим България заедно“ на 14 септември. Тя  ще се проведе за девети път . Идеята за избор на дата е продиктувана от желанието България да стане част от есенно почистване. Основен логистичен партньор на общините  е Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, което подкрепя усилията на всички общински и областни администрации за участие в кампанията. И тази година дейностите по осигуряване на чували, ръкавици, транспорт и депониране на отпадъците ще бъдат обезпечени със средства от бюджета на МОСВ. Наши  партньори са Трансинс, Екоколект  АД и ''Еф Си Си България'' ЕООД .Дългосрочната цел на инициативата е да промени съзнанието и отношението на хората към местата, на които живеят, както и начина, по който се грижат за своите отпадъци. Стремежите са в посока обединяване усилията на всички, които искат България, Европа и светът да бъдат по-чисти. Готовността ни е на 100%, информира Мария Димитрова- главен експерт по екология  в общината. В подготвената карта за деня „Да изчистим България заедно“ има и места които не са в града посочва Димитрова. Кръстовището до Детска ясла  №4,  пътят от лозята Гаази Баба към с.Богдан. В квартал Балик за почистване са посочени алеи от бул.Добруджа до ул.Христо Ботев и около паметника на ген.Цимерман по пътя за Балчик.
Ще се  оказва съдействие на всички граждани, които желаят да почистят някое от замърсените места определени от Община град Добрич, любимо свое място за отдих, пространствата около своите домове или пък детската площадка, на която се забавляват децата ни. Подготвени са чували и ръкавици за всички регистрирани участници, които ще могат да получат  в стая № 419 и № 420  в сградата на общинска администрация.
Началото на кампанията ще бъде дадено в 10.00 часа на 14 септември / събота. Общините  да се освобождават от налога за тон отпадък в този ден са обещали организаторите от МОСВ.
 От кметството препоръчват  отпадъците да бъдат събрани в чували до контейнерите за битови отпадъци или на удобно място за извозване.
Извозването на отпадъците ще се извършва от ''Еф Си Си България'' ЕООД, след като гражданите и фирмите заявят предварително участието си и уточнят часа на почистване.
В рамките на кампанията общински служители ще боядисват парапетите в разделителната ивица по бул.“25-ти септември“. Отсечката от бул“Трети март“ по посока Варна. Боята е осигурена  от общината, а желаещите да се включат в освежаването граждани трябва да си носят четки.  Мария Димитрова призовава гражданите да премахнат и да почистят налепените навсякъде рекламни материали и обяви. „Да обърнем внимание на тази трагична картина с разлепяне на некролози и обяви по дървета и стълбове“ , призова още еколог № 1 на община Добрич.
 Сметопочистващата фирма ''Еф Си Си България'' ЕООД е започнала измиване на центъра, казва управителят на фирмата Калин Рачев. Във връзка с първият учебен ден целият център ще бъде измит. Ще се обърне внимание и на околните места на училища и детски градини. Ще се окаже помощ на училищните ръководства за отстраняване на клони, храсти и листа и за извозването им обещава Рачев. Организацията на сметосъбирането не е променяна от години казва Калин Рачев  по повод  препълнени контейнери и кошчета по центъра. „В последно време се наблюдава повишаване на битовите  отпадъци, а аз лично не разбирам как гражданите си хвърлят отпадъците където им падне“, възмущава се управителят на почистващата фирма. Той е пуснал в употреба повече контейнери от тези които има по договор и пак  се пълнят. Появили са се и много нови нерегламентирани сметища и се налага да работят непрекъснато за почистването им. Рачев признава, че не може да смогне на жалбите от преди петнадесетина дни. Дългогодишни работници във фирмата признават, че толкова много боклук не са  виждали до сега. Във връзка с почистването на централната пешеходна зона, която е видимо мръсна в почивните дни –събота и неделя, Рачев обясни , че кошчетата се обират непрекъснато седем дни в седмицата, но метенето става само  през работните дни от понеделник до петък. Седемдневно метене би утежнило бюджета  и би повишило услугата. Управителят на Еф Си Си  обещава да помислят за цикличност  и по-добра организация през почивните дни. Листопадът отваря допълнително работа на почистващата фирма. Поставят си за цел да не оставят скупчени листата да ги развява вятъра , а своевременно да ги прибират веднага след метене. Ръчното метене е поверено почти изцяло на фирмата ръководена от Калин Рачев. На ОП“Устойчиви дейности и проекти“ се пада почистването на градския парк и  разделителните острови по булевардите. Рачев разясни и реда за подаване на сигнали за нерегламентирано струпване на предмети и вещи които загрозяват градската среда. Важно е някой да подаде сигнал, да се направи предписание от общината и тогава идват на помощ от фирмата за да извозят градските боклуци, които някои считат за нормален уличен интериор.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика