Начало >Добруджа >Общество

На извънредно заседание на ВиК Асоциацията ще се разглежда Бизнес план на ВиК АД

31.01.2018 г. 10:35:20 ч.
/
На извънредно заседание на ВиК Асоциацията ще се разглежда Бизнес план на ВиК АД
Областният управител  на Добрич в качеството му на Председател на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, обслужвана от „В и К Добрич“ АД, гр.Добрич  свиква на 13-ти февруари 2018 г. от 10,00 часа в зала „Пресцентър“ на Областна администрация Добрич, извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К.  На заседанието на ОбС-Добрич вчера, съветниците  упълномощиха  Йордан Йорданов – Кмет на Община град Добрич, а при невъзможност да присъства лично определя  г-жа Росица Йорданова, зам.кмет ИРЕФОП да представлява Община град Добрич в извънредното заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К . Съветниците гласуваха по точка първа от дневния ред  предстанителят на общината  да : „НЕ СЪГЛАСУВА“. По този начин в Обсъждане и съгласуване на основание чл.198в,ал.4,т.5 от Закона за водите на преработен Бизнес план за развитие на дейността на „В и К Добрич“ АД, гр.Добрич за регулаторен период 2017-2021г. ще  е сред тези които не одобряват  преработения Бизнес план и респективно нова цена на водата.
 В мотивите за това решение  зам. Кметът Росица Йорданова  представи пред  съветниците следните аргументи:Преработеният Бизнес план за развитие на дейността на „ВиК Добрич“ АД, гр. Добрич за регулаторен период 2017-2021г., във вида, в който следва да се съгласува на предстоящото извънредно заседание на Асоциацията по ВиК не е внесен в Общината град Добрич за становище. Материалите от същият ни бяха изпратени от АВиК с писмо с наш рег.№ 06-00-12/15.01.2018г. На същата дата беше и публичното обсъждане в КЕВР в град София.
По така предложените цени в Бизнес плана се иска увеличение с 0,01 лв. за питейна вода, с 0,12 лв. за отвеждане на отпадъчни води за битови нужди и 0,24 лв. за пречистване. Стойностите са без ДДС. Тези цени се предлагат с цел  постигане на необходимите приходи по години в дружеството, но в същото време не се предвиждат мерки за подобряване на събираемостта на вземанията, след като предвиждането е подаденото и нефактурирано количество вода да запазва относителния си дял.
В Бизнес плана е заложено, при отстраняване на водни аварии, възстановяване на пътната настилка с бетон. Поне от 2 години водното дружество не възстановява пътните настилки след аварии - това е видно за всички граждани. Оправданията са, че настилките ще бъдат възстановени при дейностите на вече започналия „Интегриран проект за подобряване на водния сектор на град Добрич“. Съгласно Проекта обаче, реконструираните водопроводи не са на мястото на съществуващите, а възстановяване на пътните настилки има само над новите изкопи. Така тези дупки ще останат и след реализирането на Водния цикъл. За Община град Добрич възстановяването с бетон също е неприемливо техническо решение.
За Сондажните кладенци, прехвърлени като собственост на Община град Добрич съгласно Закона за водите до края на този регулаторен период (до 2021 г.), в Бизнес плана на дружеството не е предвидено привеждането им в съответствие с нормативните изисквания - не се предвижда подаване на заявления за издаване на разрешително за водоползване от Басейнова дирекция. Липсата на актуални разрешения за водовземане ще направи невъзможно въвеждането в експлоатация на водопроводите и канализациите, изградени по „Интегриран проект за подобряване на водния сектор на град Добрич“.
Всяка година в Общината постъпват много жалби и сигнали за дейността на водното дружество, на които няма как да реагираме, тъй като дружеството е държавно и Общината няма лостове за намесване в дейността му.
Считам, че така представеният ни преработен план няма да доведе до повишаване качеството на В и К услугите.
Съгласно изискванията на чл.198е, ал.5 от Закона за водите, позицията и мандата на представителя на Общината за заседанията на Общото събрание на Асоциацията по ВиК се съгласуват от общинския съвет.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
10,5 тона отпадъци са събрани в рамките на кампанията "Пица за смет" в Добрич
10,5 тона отпадъци са събрани в рамките на кампанията "Пица за смет" в Добрич
Сдружение на инвалидите „Надежда“ организира общоградски турнир по табла
Сдружение на инвалидите „Надежда“ организира общоградски турнир по табла
Втора награда за Сиана Славчева от Национален фестивал "Цветен камертон" в Сливен
Втора награда за Сиана Славчева от Национален фестивал "Цветен камертон" в Сливен
Кампанията „Споделен хляб“ за Великден ще подкрепи над 100 нуждаещи се в Добрич
Кампанията „Споделен хляб“ за Великден ще подкрепи над 100 нуждаещи се в Добрич



Яндекс.Метрика