Начало >Добруджа >Общество

Пак един глас не стигна за поемане на дълг за довършване на блок „Добрич” (ВИДЕО)

25.01.2019 г. 11:49:54 ч.
/
Пак един глас не стигна за поемане на дълг за довършване на блок „Добрич” (ВИДЕО)
И на втората извънредна сесия, Общинският съвет на Добрич не стигна до консенсус за тегленето на дългосрочен дълг за довършването на блок Добрич.  След поредица от процедурни хватки, обвинения за незаконосъобразност и неспазване на Правилника, на гласуване бе подложено предложението на съветниците от ВМРО Пламен Йорданов и Тихомир Маринов за поемане на дълг, но до 1,5 млн. лева. При гласуването 20 съветници гласуваха „За”, а 16 – „въздържал се”. Припомняме, за да бъде одобрено, решение за дълг трябва да има подкрепата на повече от половината съветници в местния парламент – т.е. 21.
Преди това  съветниците гласуваха дали самото предложение на ВМРО за по-малка сума на кредита от предложената от общината 2 милиона лева, да залегне в крайното решение на докладната. То бе подкрепено от 20 съветници, 1 гласува „Против” , а 15 – „Въздържал се”. Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев обяви, че това е процедурно предложение, а не цялостно решение и затова не е нужна подкрепата на 21 съветници. Това обаче бе оспорено от председателя на правната комисия Зорница Михайлова. След разисквания предложението бе прегласувано, но резултатът бе същият. В крайна сметка Пенчев заяви, че с риск решението на бъде върнато от областния управител като незаконосъобразно, той ще даде възможност да бъде подложен на гласуване заем с коригиран максимален размер.
Последва предложение от съветника Михаел Игнатов за тайно гласуване, което бе одобрено.
По време на направената почивка за подготовка на вота, съветниците са установили, че заради промени в закона за ЗМСМА, решения, свързани поемане на дългосрочен дълг, трябва да бъдат с поименно гласуване, а не тайно.
Въпреки обявеното желание от Игнатов предложението му да бъде прегласуване и колегите му да гласуват против тайното гласуване, мнозинството не го направи и го остави в сила. Въпреки обяснението на Зорница Михайлова, че трето прегласуване не е възможно по правилник, Михаел Игнатов поиска да оттегли предложението, което бе прието от председателя Иво Пенчев с уговорката, че нарушава правилника. 
В началото  на извънредната сесия финансовият зам. кмет Елка Димова представи актуализираното предложение на общината, което е за поемане на дългосрочен дълг  в размер до 2 млн. лева. На три от комисиите, в които е обсъдено, предложението е получило одобрение, стана ясно на сесия днес.
От името на групата на ГЕРБ Иван Колев предложи блок Добрич да се довърши чрез  осигуряване на 1 550 000 лв. собствени средства, които да бъдат осигурени чрез завишение на приходната част на бюджета.  Според част от съветниците  не е ясно как без да се променят данъци и такси, ще могат да бъдат събрани толкова допълнителни средства в бюджета. Финансовият зам. кмет Елка Димова  дори посочи, че заради промени в Закона за местните данъци и такси се очакват по-малки постъпления, освен това все повече документи, издавани от общината, вече гражданите могат да получат по електронен път и това също води до по-малко приходи в това перо.
Според председателя на правната комисия Зорница Михайлова от ГЕРБ решение за дълга сега ще бъде незаконосъобразно, защото общественото обсъждане е било за дълг при други параметри. Освен това трябвало решение за заем да бъде съобразено с бюджета, който все още не е одобрен.
В отговор зам. кметът Елка Димова обясни, че сегашната сума влиза в тази, за която е проведено обсъждането и не е нарушен законът. Относно бюджета, тя каза, че предвид сроковете за избор на кредитна институция и за избор на изпълнител бъдещите строителни дейности за блока няма да започнат по-рано от края на годината и няма да засегнат тазгодишния бюджет.
 
Във видеото може да гледате пълен запис на продължилата повече от два часа извънредна сесия!

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика