Проф.Цонзарова: В над 95% от случаите може да се помогне на децата с кардиологични заболявания

05.09.2016 г. 09:54:32 ч.
/
Проф.Цонзарова: В над 95% от случаите може да се помогне на децата с кардиологични заболявания
Проф. Маргарита Цонзарова е специалист по детска кардиология.
Има над 70 научни статии и съобщения, член е на Кардиологическото дружество, на Европейската асоциация по детска кардиология, председател на детските кардиолози в България. Председател на Управителния съвет на Асоциация "Детско сърце"- София - неправителствена организация за подкрепа на децата със сърдечни заболявания и техните семейства.
Проф. Цонзарова посети Добрич на 3 септември за ежегодните прегледи на деца с вродени сърдечни малформации. За дванадесети пореден път Асоциация "Детско сърце"- Добрич, организира прегледи в нашия град. Специалисти от Детска кардиологична клиника при Националната кардиологична болница в София прегледаха около 25 деца в Добрич.


- Проф. Цонзарова, за поредна година помагате на сърдечно болните деца в Добрич с прегледите, които правите тук...
Асоциация "Детско сърце"- София, е една от първите неправителствени организации, създадена още през 1990 г. А първата дъщерна организация е тук - в Добрич. През 1993 г. проведохме среща с д-р Иван Дженев и той пое инициативата да създаде подобна организация. Добрич ни е много скъп, а връзките с местната организация са много тесни.
Прегледите се провеждат по инициатива на Асоциация "Детско сърце"-Добрич. Винаги приветствам и одобрявам това, защото Добрич е сред най-отдалечените градове от София. И по този начин спестяваме на хората пътуване и разходи. Не само това, самите лекари тук на място могат да се консултират със специалисти от столицата, да повишат квалификацията си, да обменят мнения и опит.
Ние пък в София каним хирурзи от чужбина, защото това е една от най-доказаните форми за взаимопомощ и развитие. Малко са общините, които са така отворени към НПО-тата, и приветствам Община Добрич за съдействието, което ни оказва.
- Колко деца може да прегледате при едно такова посещение?
Бройката през годините е една и съща - между 20 и 25 деца. Първо преглеждаме т.нар. "гранични случаи", при които все още не е сигурно дали има нещо, или няма. А това е много важно, защото се спестява на семейството едно излишно пътуване до София. Може да е просто функционален шум или обратното - да е сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание. Хубавото е, че вече в над 95% от случаите може да се помогне на децата - с медикаменти, с операция или интервенционално. Тоест почти нямаме дете, за което да кажем: "Нищо не можем да направим". Вече се правят много по-сложни, многоетапни операции.
Така че е полезно да сме тук, да помогнем на място, най-вече за децата със сложни кардиопатии. Защото знаете, че, когато е болно едно дете, е болно цялото семейство. Тревогите са за всички. А когато трябва да пътува до София, винаги го придружава поне един родител, ако не и цялото семейство.
- Когато едно дете премине преглед, продължавате ли да следите неговото състояние през годините?
Разбира се. Всички оперирани деца се проследяват през определен период, в зависимост от тяхното състояние. Когато дойдат на преглед, излизат с дата за следващия. Колкото по-рядко ги преглеждаме, толкова по-добре за тях. Защото всеки преглед е едно психологическо бреме. Но, когато състоянието им е сериозно и се налагат по-чести прегледи, те изпълняват нашите препоръки.
- Проф. Цонзарова, могат ли да бъдат предотвратени вродените сърдечни малформации?
Трудно е да се каже, защото причините за тези вродени малформации на сърцето все още са неясни. А когато нещо не е ясно, се търсят много причини - външни фактори, вредни медикаменти, които майката е взимала по време на бременността, дали е боледувала през първите три месеца, когато се образува сърдечно-съдовата система. Така че няма ясен, доказан причинител. Казва се, че патогенезата е мултифакторна.
Честотата на вродените сърдечни малформации не се е променила през годините. Тя е между 8 и 10 на 1 000 родени. 
Но ние не лекуваме само деца с вродени малформации. Има и такива с придобити. Например, възпалителни заболявания - много деца, родени със здрави сърца, вследствие на някакъв вирус получават, да кажем, перикардит. Много деца имат здрави сърца, но са с нарушения на сърдечния ритъм. Много деца са с артериална хипертония. Това е бич за целия свят. Толкова много се увеличи процентът на деца с артериална хипертония...
- От какво е провокирана тя? От застоялия начин на живот на децата или вредните храни?
На първо място е животът в семейството. Второ - липсата на движение и спорт, както и стресът. Вече има доказателства, че атеросклерозата започва още от детска възраст. Това означава, че профилактиката трябва да  започне много по-рано.
Затлъстяването е голям проблем за целия свят, за съжаление и сред децата. Проблемът, според мен, е, че малко се работи по отношение на агитацията за профилактика. Много ми е болно, когато трябва да предпиша на дете лечение за хипертония. Но съм забелязала, че е много по-лесно на семействата да се изпишат хапчета, отколкото да намалят т.нар. "бели отрови" - сол и захар. Предпочитат да пият хапчета, вместо да ограничат солта, например. Страшно много сол се консумира в България. Даже хлябът ни е прекалено солен. А нуждата на всеки човек за един ден е около 5-6 грама - една щипка.
Ние – медиците, сме длъжници на хората, защото трябва всеки ден да агитираме и да говорим против затлъстяването. Да призоваваме децата да спортуват. Стоят с часове пред компютъра, малко време спят.
Много трябва да се говори  специално за храната. Като дойде дете с хипертония и мога да си представя как се храни цялото семейство вкъщи - баници, пържени храни. Всеки знае, че най-вредните храни са най-вкусни, но това е световен проблем. Сега в Америка има една мания да си мерят калориите постоянно, но това е доста досадно и стресиращо. Просто трябва да се ограничава храненето и да се насърчава спортът.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика