Начало >Добруджа >Общество

Социалните услуги - спасение за възрастните хора (ВИДЕО)

27.03.2020 г. 11:32:53 ч.
/
Социалните услуги - спасение за възрастните хора (ВИДЕО)
Обитателите на  Дом за стари хора  в Добрич, приемат със смесени чувства  извънредната ситуация в която се намираме. Това за тях е една по-различна пролет, казва директорът на дома Антоанета Пантелеева. Животът в сградата като едно семейство,  по никакъв начин не може да се нарече социална изолация, каквато имаме сега. Вече трета седмица свижданията са забранени, ограничени са контактите на домуващите и няма достъп на външни хора. Дори в самият дом дистанцията е увеличена.  Четирикратна дезинфекция се извършва всеки ден.Капацитетът на дома е запълнен и нови хора не се приемат. 115 възрастни съжителстват в една спокойна и приятна атмосфера. Винаги има повече желаещи да отседнат в дома, но листата е в прерогативите на Социалната дирекция. Грижа на екипът на дома е изцяло зареждането с лекарства и медикаменти. Шест медицински сестри, ръководени от старша сестра и двама рехабилитатори извършват всекидневните процедури ,необходими за всеки един от обитателите. В ежедневното меню са засилени витамините и плодовете. Ако се налага лечение то връзката с личните лекари се подсигурява от персонала. На този етап домуващите се занимават с изработка на предпазни маски за многократна употреба. При хубаво време ще работят в градината, където садят  цветя и поддържат цветните лехи.  Средната възраст на хората в дома е 84- години, а най-възрастният гони стоте. Само след три години ще ги навърши. Една декада от домуващите са над 90 години. Въпреки своята възраст и здравословно състояние  хората от дома са решили да събират средства за да подпомагат МБАЛ-Добрич.
Антоанета Пантелеева ръководи екип от 50 души вече 16 години. Тя е  бакалавър по Социални дейности и магистър  по Социален менижмънт.
В сградата на Дом за стари хора се помещава Домашен социален патронаж. Ръководи го Боряна Георгиева. Тя заема поста от шест месеца.  По образование е инженер технолог със специалност „Анализ и контрол на храните“. Работата си тя приема като предизвикателство и смята, че на този етап се справя. Основната дейност  на Домашен социален патронаж е доставка на топла храна до 355 потребители. Санитарна грижа за хигиена на жилищата на потребителите, помощ за лична  хигиена и пазаруване предоставят още като дейност изцяло финансирана от община Добрич. Екипът на патронажа е от 47 души, които се включват и в подпомагане на социални и административни контакти. Услугата е достъпна за хора над 60 годишна възраст и хора с увреждания от първа и втора група, както и деца с увреждания. Работещите към социален патронаж са изцяло осигурени с предпазни маски и други атрибути срещу корона вирус. Неотдавна  екипът получи две нови коли за разнасяне на храна. В менюто е предвиден обяд и вечеря. Услугите на Домашен патронаж са платени в съответствие с Наредбата за такси и услуги на община Добрич. Средно по 70 до 90 лева се остойностява месечно услугата. Всекидневно става ясно доволни ли са потребителите, а диалогът е начин на комуникация. Дейността има бъдеще  и хората се нуждаят от тази грижа.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Одобриха намаление на заплатата на председателя на Общински съвет- Добрич
Одобриха намаление на заплатата на председателя на Общински съвет- Добрич
Немски дипломи връчи за 25-ти път ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Немски дипломи връчи за 25-ти път ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Отложиха за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич
Отложиха за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич
Над 100 студенти ще се обучават за медицински сестри във филиала на бургаския университет в Добрич (ВИДЕО)
Над 100 студенти ще се обучават за медицински сестри във филиала на бургаския университет в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика