Начало >Добруджа >Култура

Творци от българския П.Е.Н.-център гостуваха в Добрич за празниците на Дора Габе (ВИДЕО)

11.10.2018 г. 10:13:01 ч.
/
Творци от българския П.Е.Н.-център гостуваха в Добрич за празниците на Дора Габе (ВИДЕО)
Творци от българския П.Е.Н. център гостуваха в Добрич в рамките на литературните празници, посветени на 130-та годишнина от рождението на Дора Габе. Срещата-разговор се проведе снощи в една от залите на Художествената галерия, а участие в нея взеха Бойко Ламбовски - поет, белетрист, преводач, Георги Константинов - поет, Деян Енев – белетрист, и Хайри Хамдан - поет и преводач. Творците представиха свои текстове и нови издания.
Седалището на списание „Пламък“ е домът на Дора Габе, изтъкна пред добричлии почетния председател на П.Е.Н.–център известният и любим поет  и издател Георги Константинов. „Преди да си отиде от този свят, Дора Габе го подари на Съюза на българските писатели , за да се събират там млади поети, поетеси , белетристи и да си говорят за литература. До ден днешен ние спазваме този неин завет. Тя завеща цялото си жилище с всичко в нея, картини, 140 предмета. До ден днешен на 13-о число от месеца  се събират млади хора и си говорят за литература и подбираме техни творби за списанието”, каза Константинов пред аудиторията в Художествена галерия – Добрич.
Поетът сподели как Дора Габе, след редица критики  за първите му книги и след появяващи се отрицателни рецензии и статии, първа му казала: “Георги, в някои от твоите стихове има нещо дебеляновско“. Това, по думите на Константинов, е най-голямата похвала, която е чувал за творчеството си.  „Обичам те до тук“ било любимото стихотворение на Дора Габе”, каза още поетът. То се превърна в незабравима песен в изпълнение на ФСБ.
Българският П.Е.Н.-Център е организация на писатели от България, част от международното семейство ПЕН – абревиатура на Поети, Есеисти, Новелисти. Оргаизацията възниква във Великобритания като обединение на писатели, омерзени от Световната война. Целите на международната организация са да бъдат подпомогнати писатели в беда, да са защитени те от цензура и да се пазят правата на всеки творец да изразява свободно мислите и словата си.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Пучини ще звучи по време на Коледния концерт на „Добруджански звуци”
Пучини ще звучи по време на Коледния концерт на „Добруджански звуци”
Дружество на добричките художници с годишна изложба
Дружество на добричките художници с годишна изложба
140 години от рождението на Будевска отбелязва Добрич
140 години от рождението на Будевска отбелязва Добрич
Студио „Сарандев” с концерт „Нека с песен стоплим света”
Студио „Сарандев” с концерт „Нека с песен стоплим света”Яндекс.Метрика