Начало >Добруджа >Култура

Творци от българския П.Е.Н.-център гостуваха в Добрич за празниците на Дора Габе (ВИДЕО)

11.10.2018 г. 10:13:01 ч.
/
Творци от българския П.Е.Н.-център гостуваха в Добрич за празниците на Дора Габе (ВИДЕО)
Творци от българския П.Е.Н. център гостуваха в Добрич в рамките на литературните празници, посветени на 130-та годишнина от рождението на Дора Габе. Срещата-разговор се проведе снощи в една от залите на Художествената галерия, а участие в нея взеха Бойко Ламбовски - поет, белетрист, преводач, Георги Константинов - поет, Деян Енев – белетрист, и Хайри Хамдан - поет и преводач. Творците представиха свои текстове и нови издания.
Седалището на списание „Пламък“ е домът на Дора Габе, изтъкна пред добричлии почетния председател на П.Е.Н.–център известният и любим поет  и издател Георги Константинов. „Преди да си отиде от този свят, Дора Габе го подари на Съюза на българските писатели , за да се събират там млади поети, поетеси , белетристи и да си говорят за литература. До ден днешен ние спазваме този неин завет. Тя завеща цялото си жилище с всичко в нея, картини, 140 предмета. До ден днешен на 13-о число от месеца  се събират млади хора и си говорят за литература и подбираме техни творби за списанието”, каза Константинов пред аудиторията в Художествена галерия – Добрич.
Поетът сподели как Дора Габе, след редица критики  за първите му книги и след появяващи се отрицателни рецензии и статии, първа му казала: “Георги, в някои от твоите стихове има нещо дебеляновско“. Това, по думите на Константинов, е най-голямата похвала, която е чувал за творчеството си.  „Обичам те до тук“ било любимото стихотворение на Дора Габе”, каза още поетът. То се превърна в незабравима песен в изпълнение на ФСБ.
Българският П.Е.Н.-Център е организация на писатели от България, част от международното семейство ПЕН – абревиатура на Поети, Есеисти, Новелисти. Оргаизацията възниква във Великобритания като обединение на писатели, омерзени от Световната война. Целите на международната организация са да бъдат подпомогнати писатели в беда, да са защитени те от цензура и да се пазят правата на всеки творец да изразява свободно мислите и словата си.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Ретро кино ще гледаме в читалище „Добрич- 2017“
Ретро кино ще гледаме в читалище „Добрич- 2017“
Крайният срок за подаване на заявления за подпомагане на издаване на книги е  14 юни
Крайният срок за подаване на заявления за подпомагане на издаване на книги е 14 юни
В НЧ „Йордан Йовков” представят изложба за началото на българската държавност
В НЧ „Йордан Йовков” представят изложба за началото на българската държавност
Изложбата за Левски в "Двореца" до 13 април (ВИДЕО)
Изложбата за Левски в "Двореца" до 13 април (ВИДЕО)Яндекс.Метрика