Начало >Добруджа >Общество

В Италия вече доминиращ е страхът от след епидемията, разказва добричлийката Соня Великова (ВИДЕО)

27.03.2020 г. 15:53:44 ч.
/
В Италия вече доминиращ е страхът от след епидемията, разказва добричлийката Соня Великова (ВИДЕО)
Соня Великова -Море е родена в Добрич, възпитаник е ПМГ "Иван Вазов", бе от първите членове на младежкия екип на радиото, когато то бе кабелно. По време на обучението си по журналистика и PR във Варненски свободен университет стана една от най-успешните водещи в радио Браво FM. От няколко години тя е омъжена в Италия и има три прекрасни момчета - най-малкият е за последна година в детска градина, средният е в трети клас, а най-големият е в 7 клас. Живеят в гр.Комо, в епицентъра на епидемията в Северна Италия.
 Комо и Сондрио са двете провинции с най-малко заболели в цяла Ломбардия, където заразените са рекордно много. Само за вчера статистика показва близо 35 000 заразени, което е шокиращо като брой. Карантина там се спазва от 22 февруари, оттогава и децата не ходят на училище. Единствено Соня  си позволява да излиза,  за да напазарува- храна, лекарства и неща от първа необходимост. Работа, здравословен проблем и пазаруване са трите разрешени дейности по време на карантина, пояснява нашата сънародничка. Всички, които могат, работят от вкъщи. Такива са препоръките и на правителството и на работодателите. Пазаруването отнема почти цял ден, чакането в търговските вериги трае няколко часа, подготовката за излизане е също ангажираща - маска, очила, ръкавици, дезинфектанти, специални торби за пазаруване, които после задължително се перат. Много магазини не допускат вътре да влизат хора без предпазни средства, но и там те са кът. Доставките на хранителни продукти по домовете са изчерпани със седмици наред, така че, който няма маска и  не може да поръча храна по интернет -  не може  да излезе. Много аптеки доставят лекарства по домовете, основно за възрастни и неподвижни хора. След прибиране у дома - всичко се изпира. За жалост не всички правят това, а вирусолозите препоръчват дори продуктите да бъдат дезинфекцирани. Препоръчва се измиване с вода и сапун на бутилки и консерви, а ако не може да се приложи дезинфекция- да се употребява след 2-3 дни.
Италианците са като българите, не са особено дисциплинирани и не вярват много на правителството. В началото те не спазвали забраните и ограниченията, но дойде периодът на уплахата и паниката, когато всички започнаха да усещат сериозността на ситуацията.  Паниката вече я няма, но  доминиращ е страхът от това какво ще стане после. Много хора загубиха работата си, много фирми фалираха и плашещ е постпандемичният период.
В Бергамо и Бреша е огнището на най-много заразени и починали в Италия и Европа и причината за  това е футболната среща от ШЛ Аталанта-Валенсия и победата на Аталанта, довела до еуфория и празненства от страна на феновете.
Гледахме този мач с голямо удоволствие, защото вторият ми син играе в детска гарнитура на Аталанта, но бяхме пред телевизора, слава Богу. Епидемиолозите казват, че да,  този мач е допринесъл до този бум на заразени хора две седмици след него, казва Соня Великова.
Трудна е на семейството да се справи с трите момчета, които са затворени повече  от месец у дома, в апартамент. Донякъде интернет връзките способстват да е по-интересно на децата, интерактивните игри също помагат наред с четенето на книги и писането на домашни, които им дават от училище. В това отношение организацията в Италия бе доста добра и бърза що се отнася до дистанционното обучение на подрастващите. Последните коментари,които са все още неофициални са, че учениците най-вероятно няма да се върнат в училище преди септември. Годината няма да бъде анулирана и през април ще стане ясно как ще стане оценяването на учениците. Сега имат уроци ежедневно, цяла сутрин, а понякога и след обед. Има го и пренатоварването на интернет системата, надеждите са да не доведе до срив на единствената комуникация.
От няколко години Соня Великова подържа кулинарен сайт Sonia's Italian Kitchen, където има над 7 800 последователи. В момента тече обновяването му. Никога преди не съм обичала да готвя. Ако живеех близо до майка ми - никога нямаше да се науча да готвя, признава Соня. Сега тази страст доби много сериозни граници. Българското  ястие, което обичат  децата й е мусака и баница. Иначе предпочитат италианска и китайска кухня.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Немски дипломи връчи за 25-ти път ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Немски дипломи връчи за 25-ти път ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Отложиха за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич
Отложиха за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич
Над 100 студенти ще се обучават за медицински сестри във филиала на бургаския университет в Добрич (ВИДЕО)
Над 100 студенти ще се обучават за медицински сестри във филиала на бургаския университет в Добрич (ВИДЕО)
Ясен е списъкът за настаняване на лица/семейства/домакинства в общински жилища под наем за 2024г.
Ясен е списъкът за настаняване на лица/семейства/домакинства в общински жилища под наем за 2024г.



Яндекс.Метрика