Начало >Добруджа >Регионални

В община Крушари стартираха дейностите по проект „Подкрепено детско развитие” (ВИДЕО)

21.12.2016 г. 11:31:53 ч.
/
В община Крушари стартираха дейностите по проект „Подкрепено детско развитие” (ВИДЕО)
В началото на месец ноември, в  община Крушари стартираха дейности по проект  „Подкрепено детско развитие”. Той е ориентиран към по-малките жители на населеното място и техните семейства и надгражда реализираните до момента дейности по превенция на социалното изключване на деца и родители от уязвими  групи.  Целите, заложени в него,  са в посока  основната цел на процедурата по оперативната програма – „Услуги за ранно детско развитие”. Те включват   различни услуги,  като индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания, психологическа помощ и подкрепа на бременни майки, здравна консултация на деца от 0-7 години и други. Голяма част от потребителите на проектните дейности са многодетни семейства и за тях философията на оцеляване е пряко свързана с получаване на детски надбавки, коментира Димитрина Желева, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности и култура”.
Една  част от дейностите се реализират в комплекса за предоставяне на подкрепа  на деца и родители, казва  Дияна  Иванова, ръководител.
В него се извършват груповите и индивидуални сесии с психолог, консултации с медицински специалисти, както и административната работа. Индивидуалната работа с бенефициентите по проекта се реализира на терен – в домовете и институциите.
Първите стартирали дейности   са семейно консултиране, подкрепа и индивидуална и групова работа, с цел посещаване на детска градина. В тази насока вече има и реален резултат. „В следствие работата на медиатор, социален работник, психолог и  педиатър  в детската градина са записани 10 деца от 3-7 години”, казва Дияна Иванова. Една от основните причини за спиране на децата от посещение на детска забавачница  е сумата от 30 лв., която семейството трябва да задели  за да направи предварителните медицински изследвания, необходими за прием. От началото на този месец в ход са и дейности, свързани с предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране на родителски умения.
Педиатър извършва здравни консултации,  а техните  ползватели  са много доволни, коментира още Д. Илиева.  „Хората остават  доволни, защото  липсата на достатъчно средства,  не им позволява чест достъп до  медицинско обслужване. Много от тях са и без здравни осигуровки”.  Проектът предвижда  и стоматологични прегледи, както и  специализирана педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище. 
Цялото внимание  и услуги, заложени в дейностите, са нови като грижа за неговите  бенефициенти, поради което, доверието към ползата от тях се изгражда много трудно,  казва медиаторът Донка Колева. За това и работата в  тази посока  е много голяма,   допълва тя. „Ходим по адреси. Налага се хората, с които работим, първо  да  се доверят на нас,  а после да приемат и услугата”. Най-харесваната, до момента, е здравната.
В ход са и първите опознавателни срещи между психолога и децата, които за първи път са прекрачили прага на детската градина.
Няма деца с ясно изразени дефицити, казва психологът  Жанета Николова. Има деца,  които срещат трудности в своята социализация, поради слабо владеене на български език, но няма такива, които да страдат от ясно изразени дефицити, категорична е тя.
Проектът „Подкрепено детско развитие” е двугодишен и неговата стойност  е 215 676 лв. Той се финансира от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси”.

 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Малки лазарки за първи път възродиха лазаруването в село Златия (СНИМКИ)
Малки лазарки за първи път възродиха лазаруването в село Златия (СНИМКИ)
Земетресение в района на Черно море
Земетресение в района на Черно море
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Дезинсекционни обработки срещу кърлежи ще има в община Каварна на 29 април
Дезинсекционни обработки срещу кърлежи ще има в община Каварна на 29 април



Яндекс.Метрика