Начало >Добруджа >Общество

Вестник ГЛАС: Каква реколта прибрахме и каква очакваме напролет

24.11.2019 г. 14:33:17 ч.
/ ИА Добруджа
Вестник ГЛАС: Каква реколта прибрахме и каква очакваме напролет
Земеделските стопани и представители на браншовите организации от сектора проведоха в сряда, 20 ноември, работна среща в Областна администрация – Добрич. На събитието бяха представени резултатите от приключилите и мероприятия по прибиране на селскостопанската реколта от пролетници и есенници в местната Областната дирекция „Земеделие“. 
„Необичайно топлата есен, която наблюдаваме, от една страна е добре. Явно така ще влезем и в зимата. Състоянието на пшеницата като фази е много добро“, коментира за медийна група „Добруджа” проф. Иван Киряков – завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.
По отношение на влагата нещата стоят добре. Влага има достатъчно, пшеницата не черпи толкова, корените са разположени в ниския почвен слой, в него има влага, но за съжаление в дълбочина няма. От миналата година няма зимен влагозапас. Надяваме се да паднат снегове, добави Киряков.
Директорът на ОД “Земеделие“ инж. Десислава Иванова отчете, че годината не беше добра за слънчогледа и царевицата. Най-новата култура за Добруджа - лавандулата продължава да бележи най-голям ръст през последните години.
Петър Петров – частен земеделски стопанин, потърси трибуната на медийна група „Добруджа“, за да изрази позицията си по наболели проблеми в земеделския сектор.
 Това, което не му дава мира е, защо се залага на чужди, а не на български семена. За него изминалата стопанска година е била много трудна. Есенниците не са могли да поникнат през есента, а чак през февруари. Това обаче не го е притеснило, защото е бил убеден, че нещата ще се подредят. Въпреки лошите метеорологични условия, като студове и лошият старт на есенниците, после положението се е оправило.
И още във вестник ГЛАС:
- Режим на водата няма, няма и да има, категоричен е кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той използва пресконференцията по представяне на екипа си, за да успокои добричлии след появилите се спекулации в някои национални медии.
- Отравяне с  фосфин е причина за смъртта на 9-годишното дете в Кардам. Това съобщи на пресконференция на 22 ноември  районния прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева.
- 40 години навърши Сдружението на писателите в Добрич. Разговаряме с председателя Сашо Серафимов. „Най-големият ни успех е, че създадохме атмосфера, в която се написаха чудесни книги”, споделя Серафимов.
- В рубриката „Животът е пътуване“ нашият гид Зорница Рашева този път ни отвежда в „Земята на орлите“  - малко позната на българите държава Албания.
На спортната страница продължаваме рубриката, посветена на 100-годишния юбилей на ФК „Добруджа”. В този брой разговаряме с Паскал Киров – живата история на футбола в Добрич. Дългогодишният капитан на отбора е тясно свързан с най-значимите събития в развитието на играта в града и най-славните победи на „Добруджа“ – първата квалификация за “А” група, обединението на всички отбори от града в „Добруджа“, откриването на стадион „Дружба“, две влизания в елита, победи над „Левски“ и ЦСКА…
И още във вестник Седмичен ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.

Коментирайте
Подобни новини
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика