Начало >Добруджа >Общество

"Ало измамите" стават приоритет за вътрешната комисия в Парламента, в област Добрич те намаляват

03.04.2019 г. 11:12:20 ч.
/
 "Ало измамите" стават  приоритет за вътрешната комисия в Парламента, в област Добрич те намаляват
Вътрешната комисия в НС приоритетно се заема с телефонните измами, това обяви новият председател на комисията Пламен Нунев. По думите  му "ало измамите" са голям бич за хората и то най-вече за възрастното население на страната. В област Добрич  телефонните измами са често срещани особено във времевия пояс на получаване на ренти. На годишният отчет на 21 март  2019 год.ОД на МВР получи добра  оценка  за работата си във връзка с предотвратяването на подобни измами.  Статистиката сочи, че през 2018 г. са извършени 36 измами срещу 55 за 2017 г. Телефонните измами са от престъпленията с най-голям обществен отзвук, поради което за разкриването им се отделя най-голям ресурс. В резултат на предприетите действия, през 2018 г. са регистрирани 8 такива измами срещу 28 за предходната година, като в 6 случая са установени лица, участвали в измамните схеми като „мулета“. От началото на 2019 година случаите на телефонни измами в областта са около десетина. В края на  януари полицията задържа двама мъже от Крушари за участие в телефонни измами.  Жена от село Стожер се беше оплакала затова, че е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж, представящ се за служител на МВР. Чрез въвеждане в заблуждение, той заявява, че е необходимо съдействието й за предотвратяване на телефонни измами. В хода на разговора, мнимият полицай успява да заблуди и брата на жената, който живее на същия адрес. Малко по-късно жената предава сумата от 1 800 лева лични средства и сумата от 2 160 лева от брат й.
От служители на Второ РУ МВР Добрич беше установен, извършителят, взел парите от жената. С полицейска мярка за срок от 24 часа е задържан 57-годишен мъж от с. Крушари. Паричната сума, обект на посегателството е иззета по надлежния ред.
В рамките на полицейското разследване е установен и още един участник в телефонни измами – на 31 години от Крушари.
Три възрастни жени от Добрич станаха жертви на телефонни измамници само за ден. На 22 февруари са получени три съобщения за извършени телефонни измами. По данни на тъжителите, те са получили обаждане на домашните си телефони от непознат мъж, представящ се за служител на МВР. Чрез въвеждане в заблуждение, мнимият полицай заявява на възрастните хора, че се провежда полицейска акция за залавяне на извършители на телефонни измами, й е необходимо съдействието им. Жена на 77 години предава сумата от 6 800 лева, жена на 78 години предава сумата от 3 165 лева, а 86-годишна жена предава сумата от 2 000 лева, 1 000 евро, 500 щатски долара  и около 5 грама златни накити.
 
Участник в серия телефонни измами на територията на Добрич бе задържан от Полицията  в началото на март тази година след проведени оперативно издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия . Задържаният е криминално проявен  35-годишен мъж от с. Ново село, обл. Русе.Задържаният е съпричастен към четири измами на територията на ОДМВР-Добрич като куриер, както и  още две, извършени на територията на Северна България на стойност от 18 000 лева.
Измамите в ОДМВР-Добрич са осъществени по схемата – оказване на помощ на полицията с цел залавяне на извършители на телефонни измами.
Жертви на измамите са 77-годишен мъж от град Добрич (6 800 лева), 78-годишна жена от град Добрич (3 165 лева), 86-годишна жена от град Добрич ( 2 000 лева, 1 000 евро, 500 щатски долара и около 5 грама златни накити), 78-годишна жена (17 500 лева).
На 27 февруари при реализиране на специализирана полицейска операция на територията на ОД-МВР Русе, е установен куриерът - 35-годишен мъж, който  също е задържан.
 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Младежите с интерес към журналистиката могат  да се включат  в програма „Отвъд границите"
Младежите с интерес към журналистиката могат да се включат в програма „Отвъд границите"
Кампания ”Пица за смет” ще се проведе в Добрич днес
Кампания ”Пица за смет” ще се проведе в Добрич днес
Православният свят чества Цветница
Православният свят чества Цветница
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“



Яндекс.Метрика