Начало >Добруджа >Общество

Кметът на Добрич очаква още една актуализация на бюджета през ноември (ВИДЕО)

02.10.2020 г. 14:38:41 ч.
/
Кметът на Добрич очаква още една актуализация на бюджета през ноември (ВИДЕО)
За мен най-важното е училищата, детските градини и ясли да са отворени, родителите и учителите да са спокойни. Това заяви в предаването „Моят град“ кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. Той е категоричен, че училищата трябва да останат отворени, като за целта е нужно да се спазват максимално правилата.
Йорданов заяви, че има готовност да се поръча апаратурата за лаборатория за PCR тестове в ДКЦ-2. Забавянето е било заради хората, които ще работят с апаратурата. Кметът имал уверението на д-р Валери Веселинов, че този проблем е решен, като има подготвено  помещение в ДКЦ-2 и до няколко седмици техниката може да бъде закупена.
Йорданов признава, че обществото е разделено  по темата за коронавируса – една част искат повече информация, други смятат, че се прекалява с изнасянето на данни за заразените. Във връзка с подписка от родители в социалните мрежи, той пое ангажимента да разговаря с директора на РЗИ-Добрич за да се канализира модел за повече информация, но уточни, че тя ще бъде по-обща, защото законът забранява изнасянето на лични данни за заразените.
Най-голямото сътресение, което е на дневен ред за нас, са по-бавните темпове на изпълнение на бюджета, заяви кметът на Добрич. Той припомни, че на сесията през септември бюджетът бе актуализиран с 1,2 млн. лева. По думите му най-вероятно ще има актуализация и през ноември и тя също ще бъде със знак минус.
Кметът раздели казуса на две части: Общината има спечелени европейски проекти, за които финансирането е подсигурено и други проекти, включително Капиталовата програма, заложени в бюджета. Една част от заложените в бюджета бяха премахнати на последната сесия, като например изграждане на огради на детски градини, но тези дейности в следващата финансова година отново ще бъдат заложени, увери кметът. От друга страна разбирам хората, че в тези несигурни времена, предпочитат да се забавят с плащането на данъци, за да имат средства за по-неотложни разходи.
Няма как обаче ние, освен чрез събирането на данъци, да реализираме нашата Капиталова програма, каза кметът. Той изрази надежда след изборите догодина, дълго обсъжданата децентрализация да бъде реализирана, което ще даде възможност една част от постъпленията от корпоративни данъци и други, да остават за общините. Това ще ни помогне да реализираме по-голямата част от Капиталовите си програми, заяви Йорданов.
Относно водния цикъл, Йорданов припомни, че проектът е разделен на 3 ЛОТ-а и една позиция за Пречиствателната станция. ЛОТ 2 и ЛОТ 3, както и Станцията бяха приключени още миналата година, но ЛОТ 1 все още беше във фаза проектиране и получаване на различни разрешителни. Съответно и самите строителни дейности започнаха в края на миналата година – това е подмяна на канализация и съпътстващ водопровод, припомни кметът. В случаите, където е положена канализация и е разкопана над 50% от уличната настилка, там се асфалтира нацяло, поясни Йорданов. Той очаква всички дейности по ЛОТ 1 да са приключили до средата на октомври.
Решението от миналата година асфалтирането на 4 улици в Зона „Запад“ няма как да бъде изпълнено в цялост, тъй като сумата от 1,3 млн. лева е крайно недостатъчна. Сметките показват, че за цялостната им рехабилитацията ще са нужни между 4 и 5 млн. лева. Решенето ще бъде изпълнено, но няма как да се случи наведнъж, каза Йорданов. Той уточни, че
заделената сума ще стигне за Улица „Свещеник Павел Атанасов“, като  вече е подписан договор за ремонта й.
Кметът съобщи, че следващата седмица предстои официално откриване на обновената улица „Теменуга“.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Младежите с интерес към журналистиката могат  да се включат  в програма „Отвъд границите"
Младежите с интерес към журналистиката могат да се включат в програма „Отвъд границите"
Кампания ”Пица за смет” ще се проведе в Добрич днес
Кампания ”Пица за смет” ще се проведе в Добрич днес



Яндекс.Метрика