Начало >Добруджа >Общество

Общини в областта - все още без договори за зимно поддържане (ВИДЕО)

21.11.2019 г. 14:23:34 ч.
/
Общини в областта - все още без договори за зимно поддържане (ВИДЕО)
Повечето общини в област Добрич все още нямат сключени договори с фирми-изпълнители на зимното почистване на пътищата. Причината е, че споразуменията с досегашните изпълнители на тези дейности са изтекли през 2019 година и са обявени процедури за избор на нови. Такъв е случаят в общините Ген. Тошево, Каварна, Крушари. В община Крушари на 11 ноември е обявена процедура за избор на изпълнител за трети пореден път, защото няма желаещи да участват. С осигурено зимно поддържане и сключени договори с изпълнители на дейностите за следващите месеци са общините Тервел и Балчик.
Все още няма нов договор за зимно поддържане на републиканската пътната мрежа, както по-рано съобщи МГ „Добруджа“ по информация на ОПУ – Добрич. Но там е удължен срокът за работа с досегашния изпълнител – ДЗЗД „Понт“- Варна. Това стана ясно на заседание на областната комисия по безопасност на движението по пътищата, което се проведе днес под ръководството на зам.-областния управител Красимир Николов.
За подготовката за зимния сезон по отношение на безопасното движение по пътищата докладваха представители на „Пътна полиция“, Областно пътно управление – Добрич, общините в областта и ресорни институции.
Началник на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор Жулиян Минев представи пътно-транспортната обстановка на територията на областта. От началото на годината до сега в областта са станали 113 тежки ПТП, загиналите са 8, а 146 са ранените участници в движението. В сравнение със същия период на миналата година се отчита намаление на тежките пътни инциденти с 14. С 12 по-малко са убитите и с 6 - ранените по пътищата в областта. Намалението на броя на загиналите е заради засилената контролна и превантивната дейност, отчита гл. инспектор Минев. И в момента тече акция „Зима“, чиято цел е превенция. От днес е в ход и третия етап на акцията „Безопасно шофиране през зимата“, като се следи за техническата изправност на МПС и готовността за движение при зимни условия. От Областна дирекция на МВР до момента са съставени 5 266 акта за установяване на административно нарушение и 34 102 фиша. ОД на МВР е в готовност за работа при зимни условия. Създадена е координация за  затваряне на пътни участъци и въвеждане на временна организация на движението при усложнена обстановка. Набелязани са алтернативни маршрути, обобщи Минев.
Георги Стратиев – директор на ОПУ – Добрич обясни, че забавянето на сключването на договор за зимно поддържане на републиканските пътища е заради обжалване на избора на изпълнител, затова за следващите зимни месеци дейностите ще се изпълняват от ДЗЗД „Понт“- Варна.
Предстои монтирането на снегозащитните ограждения по критичните пътни участъци. Стратиев определи като сравнително добро състоянието на пътната мрежа. Изкърпени са второкласните и третокласните пътища. Окосена е тревата, премахнати са храстите и са оформени короните на дърветата край републиканската пътна мрежа.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Младежите с интерес към журналистиката могат  да се включат  в програма „Отвъд границите"
Младежите с интерес към журналистиката могат да се включат в програма „Отвъд границите"
Кампания ”Пица за смет” ще се проведе в Добрич днес
Кампания ”Пица за смет” ще се проведе в Добрич днес



Яндекс.Метрика