Начало >Добруджа >Общество

Пчеларите продължават да очакват подкрепа от държавата

21.11.2019 г. 12:45:26 ч.
/
Пчеларите продължават да очакват подкрепа от държавата
Проблемите на пчеларите бяха обсъдени  на семинар, провел се в началото на седмицата в Брюксел, който  бе организиран от евродепутата Андрей Слабаков. Участие в него взеха 25 български пчелари, както и още толкова техни колеги от Италия. С проблемите на българските пчелари, по време на събитието, е запознат и еврокомисарят по земеделието. В срещата се включи министърът на земеделието Десислава Танева. „Пчеларството е на колене и състоянието на сектора е много тежко, защото той не се субсидира”, каза за радио „Добруджа” Валентин Аатансов - производител на мед и пчелни продукти и участник в събитието. 
За проблемите в пчеларството трябва  да се говори и да се търсят решения. „Аз мисля, че министър Танева беше ясна и конкретна, когато заяви, че ще бъдат взети решения в тази посока и развитие ще има. Пчеларството трябва да бъде подпомогнато, защото ако тази агония продължи още една година, то резултатът ще бъде пагубен за цялото земеделие”, категорично  добави още Атанасов.
Сериозно остава тяхното недоволството по отношение на проблема с растителнозащитни дейности и пестицидите, които са фатални за пчелите.
 „По данни на земеделското министерство 80% от летящите пчелите са отровени от пестициди. Това, което стана ясно по време на срещата в Брюксел е, че три от най-опасните препарати, вече са забранени. Аз наистина вярвам, че г-н Слабаков, който е приел проблемите на пчеларите като своя кауза, ще работи за тяхното разрешаване”, коментира още Атанасов.
Намалява броят на младите хора, които отглеждат пчели и произвеждат пчелни продукти. Причината са всички тези проблеми, както и липсата на държавна политика, отнасяща се до сектора. "Количеството вложен труд в пчеларството е много голямо, а икономическият резултат, добит от него, не го компенсира", каза в заключение Валентин Атанасов.
 
 
Снимка:m.investor.bg

Коментирайте
Подобни новини
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Младежите с интерес към журналистиката могат  да се включат  в програма „Отвъд границите"
Младежите с интерес към журналистиката могат да се включат в програма „Отвъд границите"
Кампания ”Пица за смет” ще се проведе в Добрич днес
Кампания ”Пица за смет” ще се проведе в Добрич днес
Православният свят чества Цветница
Православният свят чества Цветница



Яндекс.Метрика