Начало >Добруджа >Общество

"Аз съм българка"- осъществената мечта на фотограф от Габрово, който кани добричлийка за фолклорен модел (ВИДЕО)

14.07.2020 г. 19:56:33 ч.
/
"Аз съм българка"- осъществената мечта на фотограф от Габрово, който кани добричлийка за фолклорен модел (ВИДЕО)
Един млад габровец представя красотите на България чрез фотографии на хубави българки.Той се казва Радослав Първанов и от 2014 г. работи по собствения си проект "Аз съм българка". Двете части вече са готови, в момента се подготвя третата част.
Проектът ми е една моя мечта, започва разказът си младият фотограф. Той работи вече 6 години по него, като една година снима, една година експонира снимките. На следващата година отново снима и така до 2020 г., когато се подготвя  част трета. Вероятно тя ще е  завършек на проекта. В нея авторът иска да покаже малко по-специфични и непознати неща. Този уикенд са правени снимки на нос Калиакра в Златна Добруджа, показващи жътвата на полето под жаркото слънце, булката с новороденото, процеса на събиране на  житните класове от които се прави хляба - изцяло автентични фотографии с автентичен инвентар.
Радослав Първанов работи с добричлийката Зорница Върбанова, която е възпитаник на ЕГ "Гео Милев", а понастоящем е студент във Варна. Двамата се познават от доста  време, а фотографът я е избрал за фолклорен модел, термин, който самият той е наложил преди 2 години. За Зори Върбанова казва, че тя е нешлифован диамант, човек, когото хората познават от различните възстановки, в които е участвала, патриот, който се гордее с родното си място.  Затова е прекрасен пример за българка, която да покаже на младото поколение какви хора се раждат и възпитават в страната ни.  
Традицията вече е модерна, а все повече млади хора искат да видят как изглеждат в национална носия, искат да станат част от събития с фолклорна насоченост, все повече искат да опознаят историята на родния си град и на своите родове, продължава Радослав Първанов.
Над 90 са вече младите момичета, взели участие в проекта "Аз съм българка", което дава възможност снимките да достигнат до все повече техни приятели и връстници, които също се запалват по фолклорните традиции.
Началото било поставено в далечната 2014 г, когато след заснемане на възстановката на избухването на Априлското въстание, Радослав тръгнал по следите на красиво момиче, което дълго издирвал, за да й предложи фотосесия с носия, за да се получи нещо патриотично, чисто, натурално,  без гримове и суета. Когато снимките били готови и  публикувани в интернет, се е получил фурор. Това провокира младия  фотограф да създаде карта на България, в която да събере множество женски образи, облечени в национални носии, така че, когато човек застане пред нея, да може да получи пълна картина за България. Това, пред което фолклорните модели позират, е нашата история, а българката е символ на началото на живота, най-силната по дух жена в света и може би най-красивата  и традиционното облекло, което съчетава в себе си много информация за нашето минало и живота на дедите ни, разкрива замисъла си авторът на проекта. В самото начало смятал да ползва като модел едно момиче, но после осъзнал, че колкото са многообразни районите, толкова различни са и хората, които ги населяват. Затова и провежда първия по рода си кастинг за фолклорни модели. Зори обаче е с лична покана от страна на фотографа.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
Времето на 25 април
Времето на 25 април



Яндекс.Метрика