"Райнметал": 29 танка "Леопард" ще бъдат готови през април или май

24.01.2023 г. 11:36:00 ч.
/
"Райнметал": 29 танка "Леопард" ще бъдат готови през април или май
29 бойни танка "Леопард" ще бъдат готови през април или май, съобщи производителят "Райнметал". Дали ще бъдат изпратени в Украйна зависи от правителството в Берлин, допълни говорител на концерна.
29-те бойни танка "Леопард", които ще бъдат готови до 3-4 месеца, са предвидени за Словакия и Чехия в рамките на проекта за размяна на машини съветско производство за Украйна срещу доставката на модерно въоръжение за запълване на дефицита. Такива проекти има сключени с Чехия, Словакия, Словения и Гърция.
"Когато са готови, танковете ще са собственост на германското правителство и то може да прави с тях каквото реши", коментира шефът на концерна производител Армин Папегер.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е постигнат напредък и „остават няколко малки стъпки“ до предоставянето на германски танкове "Леопард".
Според ръководителя на президентския кабинет в Киев Андрий Ермак страната се нуждае от няколкостотин танка, за да осъществи контраофанзива в окупираните от Русия територии. 
В Украйна най-малко един човек е загинал при руска атака срещу Часов Яр в района на Бахмут в Донбас, съобщи губернаторът на Донецка област Павло Кириленко в Телеграм. Обстрелвани са жилищни сгради, твърди още той.
Русия е изстреляла 9 ракети по населени места в Харковска, Донецка и Запорожска области. Десет от 27-те въздушни атаки в Донецка област в района на Бахмут са били отбити, съобщи украинската армия.
"Пролетта и началото на лятото ще бъдат решаващи във войната", каза Вадим Скибицки, заместник-началник на военното разузнаване на Украйна.
А президентът Володимир Зеленски увери украинците, че армията знае как да отговори на струпването на руска армия в Херсонска и Запорожска област, както обяви шефът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, който от миналия месец ръководи военните действия в Украйна.
Зеленски съобщи още, че Украйна налага санкции на 22-ма руснаци, свързани с Руската православна църква. Причината е, че според президента те подкрепят геноцида под прикритието на религията. 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Сирия поиска помощ от ЕС за справяне с последствията от труса
Сирия поиска помощ от ЕС за справяне с последствията от труса
Над 11 200 загинали от труса в Турция и Сирия, Ердоган отиде в бедстващ район
Над 11 200 загинали от труса в Турция и Сирия, Ердоган отиде в бедстващ район
Загиналите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърлиха 8100 души
Загиналите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърлиха 8100 души
Над 5000 са жертвите на труса в Турция и Сирия
Над 5000 са жертвите на труса в Турция и СирияЯндекс.Метрика