Начало >Добруджа >Общество

15 години ресурсно подпомагане в област Добрич се отбеляза с конференция в Добрич

22.06.2022 г. 11:58:08 ч.
/
15 години ресурсно подпомагане в област Добрич се отбеляза с конференция в Добрич
Регионална конференция „Приобщаването – приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете“ по повод 15 години ресурсно подпомагане в област Добрич се провежда днес в интерактивната зала в Регионална библиотека „Дора Габе“. На конференцията се отчита постигнатото в ресурсното подпомагане през изминалите 15 години и се прави оценка на настоящото развитие в сферата. Валентина Стоянова – временно изпълняваща длъжността директор на Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности – Добрич подчерта голямата роля за развитието на ресурсното подпомагане и на Центъра в Добрич на Енеида Ненова, която до скоро бе директор. Всички присъстващи почетоха паметта на Енеида Ненова, която вече не е сред нас, с едноминутно мълчание.

Много са училищата и детските градини на територията на областта, в които има назначени специалисти, които да предлагат адекватна помощ на децата със специални образователни потребности. А в Регионалния ресурсен център в Добрич в момента работят 20 ресурсни учители, трима логопеди и трима психолози. В центъра функционират и кабинети за Монтесори и арт терапия и зала, оборудвана за сензорна терапия, в които работят сертифицирани специалисти, каза за медийна група „Добруджа“ Валентина Стоянова. В работата с децата със специални образователни потребности (СОП) постигаме много добри резултати и можем да споделим нашето удовлетворени от това. Около 280 са децата, които са на ресурсно подпомагане към Центъра. Те са на различна възраст – от малчугани в детски градини до ученици в 12 клас. Много доволни са и родителите от развитието, което виждат в състоянието на децата си, добави временно изпълняващата длъжността директор на ресурсния център в Добрич.

Павлета Димитрова, която бе първия директор на центъра в Добрич при създаването му преди години сподели, че началото на центъра е поставено с екип от шестима ресурсни учители, 1 психолог и 1 логопед. Тогава имахме важна мисия – заедно да помогнем на 42 деца със СОП, за да извървят успешно пътя си до масовото училище и детската градина. Отваряхме затворени врати и важното е, че успяхме, заяви Димитрова.

Поздрав към присъстващите отправи зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ в Община Добрич д-р Емилия Баева. Тя връчи поздравителен адрес от името на кмета на Добрич Йордан Йорданов и добави, че тя като човек, като лекар и от позицията на зам.-кмет е много благодарна на всички специалисти, отдали енергията си на ресурсното подпомагане на деца със СОП. В професионалния ми път имам наблюдения какво беше преди състоянието на тези деца,  отношението към тях и с какво се сблъскваха родителите им. Затова оценявам много високо вашата работа, каза пред присъстващите на конференцията д-р Баева.

Коментирайте
Подобни новини
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
Времето на 25 април
Времето на 25 април



Яндекс.Метрика