Начало >Добруджа >Криминални

20 и 17 години затвор за баща и син - германци, убили свой съгражданин в балчишко село

12.06.2024 г. 13:43:16 ч.
/
20 и 17 години затвор за баща и син - германци, убили свой съгражданин в балчишко село
Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф К. и 17 години за сина му Тим К. за убийството на германския гражданин Карстен М. Деянието е било извършено в съучастие, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. С решението бе изменена присъда на Добричкия окръжен съд, като наказанията бяха намалени. Първата инстанция бе определила доживотен затвор за бащата и 19 години лишаване от свобода за сина. Двамата са задължени солидарно да заплатят на наследника на починалия сумата от 200 хиляди лв. - обезщетение за неимуществени вреди.

Подсъдимите и жертвата живеели в балчишкото село Соколово и поддържали близки отношения. 61-годишния подсъдим Ралф К. поискал съдействие от 59-годишния пострадал за легалното внасяне в България на значителна сума – резултат от извършена от него в Германия финансова измама. Размерът на възнаграждението за това посредничество станал повод  за конфликт. На 20 октомври Карстен отишъл в дома на подсъдимите и те насочили разговора към укритите средства. Ралф стигнал до извода, че може да реши проблема единствено чрез физическото ликвидиране на Карстен. В двора на къщата си с дървен сап за брадва нанесъл поне 8 силни удара в главата на човека. Повикал на помощ и 25-годишния си син, който пробол 48 пъти с нож пострадалия. Бащата поискал от сина си да отреже пръст от ръката на починалия и да нареже тялото. Ралф преместил колата на жертвата, изхвърлил ключовете за нея и телефона на убития. Написал бележка със заплаха за убийство и искане за откуп, придружена с отрязания пръст, и я оставил пред дома на жертвата. Синът пристъпил към разчленяване на трупа. Във връзка с изчезването на германския гражданин и поискания откуп служители на МВР посетили дома им и открили останките от жертвата.
Според съдебно-медицинската експертиза, причина за смъртта е съчетанието между предизвиканата черепно-мозъчна травма и прободно-
порезните наранявания в гръдната и коремната област. Графологичната експертиза сочи като автор на текста на бележката за откуп Ралф К. Въззивният съд назначи съдебно-психологическа и психиатрична експертиза за състоянието на бащата при извършване на деянието. От заключението й се установи, че поведението на подсъдимия не покрива медицинските критерии на физиологичен афект. Затова престъплението не може да бъде квалифицирано по този начин – така както иска защитата.

Подсъдимите са действали с общ умисъл, като е без значение кой от тях какви удари е нанасял и с какво средство, защото престъпният резултат е постигнат от съвместното осъществяване на деянието. Двамата са целели настъпването на смъртта на пострадалия. Постигнали са я като са проявили жестокост и агресия. Починалият е преживявал особено силни болки и страдания, което обуславя и признака „по особено мъчителен начин“.
          Към отегчаващите отговорността обстоятелства за бащата, настоящият състав добави близкото познанство между него и жертвата, и липсата на
провокация от убития.
Апелативният съд обаче смята, че няма основания извършеното престъпление от Ралф К. да се квалифицира като „изключително тежко“ – необходим признак за определяне на наказание „доживотен затвор“.
За да бъде определено като такова, е нужно обстоятелства да обуславят нетипичност, извънмерност, надхвърляне на параметрите на обичайния случай на престъпления от същия вид, мотивира се съдът. Целите на наказанието, посочени в Наказателния кодекс, могат да се постигнат с отделянето му от обществото за максималния срок лишаване от свобода – 20 години. Тим К. е в млада възраст, неосъждан, психически обременен и зависим от своя баща. Ето защо той би могъл да се поправи и превъзпита в рамките на 17 години.
          Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС. 

Коментирайте
Подобни новини
250 дка с пшеница изгоряха в Тошевско заради изхвърлен от МПС незагасен фас
250 дка с пшеница изгоряха в Тошевско заради изхвърлен от МПС незагасен фас
Пиян водач предизвика катастрофа в Генерал Тошево, двама младежи са пострадали
Пиян водач предизвика катастрофа в Генерал Тошево, двама младежи са пострадали
Велосипедист е с опасност за живота след пътен инцидент край Албена
Велосипедист е с опасност за живота след пътен инцидент край Албена
Жена е с фрактура след катастрофа вчера по околовръстния път на Добрич
Жена е с фрактура след катастрофа вчера по околовръстния път на Добрич



Яндекс.Метрика