Начало >Добруджа >Общество

275 декара пояси ще бъдат залесени тази година в област Добрич

21.07.2022 г. 14:50:07 ч.
/
275 декара пояси ще бъдат залесени тази година в област Добрич
1748 декара нови гори ще бъдат създадени през 2022 година на територията на СИДП. За залесяването ще бъдат използвани  над 1 милион фиданки от различни горскодървесни видове. Към момента са залесени 972 дка, като предстои тяхното отглеждане. Останалите площи ще бъдат залесени през есента, съобщават от СИДП.
Предприятието е обезпечило финансово изпълнението на по-голяма част от дейностите по залесяване, със средства от три европейски проекта. Благодарение на проекта „Земите и горите на орела“ през тази година ще бъдат създадени нови пояси на площ от 275 декара, като най-много са на територията на ДЛС-Балчик – 191 декара, 52 декара са в ДГС-Генерал Тошево и 32 декара са в ДГС-Добрич. С предвидените средства ще бъдат възстановени и част от изсъхналите ясенови пояси в Добруджа. По проекта „Горите на Североизтока“  ще бъдат залесени общо 289 дка, съответно на територията на ДЛС-Балчик – 87 декара, 102 декара са в ДГС-Варна и 100 декара са в ДГС- Генерал Тошево. По Оперативна програма „Развитие на селските райони“ е предвидено за тази година да се залесят общо 765 дка, като в  ДЛС-Балчик – 131 декара, 71 декара са в ДГС- Генерал Тошево.
Площите за залесяване, които горските стопанства в обхвата на СИДП планират средногодишно не са много, тъй като почти всички свободни площи са залесени в близкото минало, а тези които се освобождават по една или друга причина се залесяват своевременно, посочва инж. Христина Манолова - експерт в предприятието.
Трябва да се знае, че залесяването е един много сложен, дълъг и скъпо струващ процес, който изисква много време, труд и средства. Най-напред трябва да се подбере правилно дървесния вид, с който да се залеси, съобразено с условията на средата, за да се гарантира, устойчивото развитие на младата гора. Необходимо е да се извърши и добра подготовка на почвата, като дейността не приключва със самото засаждане на фиданките. Следва тяхното отглеждане, чрез окопаване, плевене, разрохкване на почвата, което продължава през следващите няколко години. След това са нужни още много грижи и усилия, докато дръвчетата станат зряла гора, категорична е Манолова.

Нови гори не се създават само чрез залесяване. Горите се възобновяват естествено. За 2022 в обхвата на дейност на СИДП е планирано извършването на дейности по подпомагане на естественото възобновяване и отглеждане на млади насаждения върху площ от близо 40 000 дка.

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
Пътуваща изложба заостря вниманието върху замърсяването с цигарени фасове (ВИДЕО)
Пътуваща изложба заостря вниманието върху замърсяването с цигарени фасове (ВИДЕО)
Министър Димитров: Преосмисляйки туризма, трябва да преосмислим и поведението си към него
Министър Димитров: Преосмисляйки туризма, трябва да преосмислим и поведението си към него
Meлиса Раифова: Музиката е моето бягство от негативните емоции на реалността (ВИДЕО)
Meлиса Раифова: Музиката е моето бягство от негативните емоции на реалността (ВИДЕО)Яндекс.Метрика