Начало >Добруджа >Култура

Албум с коледарски песни „Коледа – от Бяло море до Дунав“ представя Стоян Варналиев (ВИДЕО)

19.11.2023 г. 10:01:41 ч.
/ ИА Добруджа
Албум с коледарски песни „Коледа – от Бяло море до Дунав“ представя Стоян Варналиев (ВИДЕО)
Народният певец Стоян Варналиев представи в студиото на медийна група „Добруджа“ своя нов албум с коледарски песни, който е със заглавието „Коледа – от Бяло море до Дунав“. Своеобразната премиера на албума е навръх рождения ден на изпълнителя, който е днес – на 19 ноември.

Тематичният албум включва 11 коледарски песни. Аранжиментът е дело на Живко Желев, съпровод - оркестър „Бисери“ и приятели град Добрич, мастеринг - Петър Петров. Медийна група „Добруджа“ е медиен партньор.

Отбелязвам кръгла годишнина, но за мен това е само едно число, защото е по-важно как се чувства човек. Нямах намерение да правя компактдиск с коледарски песни, но от повече от 3 години работя активно с музиканта Живко Желев и оркестър „Бисер“ и приятели гр. Добрич. С тях всяка година записвахме по 2 коледарски песни, които представяхме по коледните празници. Така назря идеята за един нестандартен компактдиск със събраните коледарски песни, обясни Стоян Варналиев.

Заглавието „Коледа – от Бяло море до Дунав“ подсказва, че песните са от различни райони на България. Две от тях са от Беломорска Тракия, има от района на Ямбол, включително от селото на Вълкана Стоянова – Люлин, също така от Добруджа.
Две от коледарските песни, включени в албума, са от народната певица Атанаска Станева. Една от песните ми подари народната певица Калинка Вълчева, добави изпълнителят.

Стоян Варналиев обясни, че песните са много различни. Те са не са само в стандартния размер 7/8, има и 5/8, смесен размер, 3/4 и 9/16. Освен това всяка песен има свой собствен облик. Общото е, че тестовете са „облечени“ в красива музика, уточни той.
Дедите ни са очаквали с нетърпение празника, защото коледарите са вестителите на благата вест, че Бог се е родил. Коледа е заредена и успешно съчетава много езичество и християнство, а коледарите са били в миналото почти обожествени, защото освен, че са вестителите на благата вест за рождението на Спасителя, те изричат благопожелания за стопанина на дома и семейството му. Тези коледарски песни носят послания, които в съвремието нямат същото значение. Затова бе важно издаването на този компактдиск, за да можем да разберем повече са миналото си, за наследството ни, което ни определя, коментира народният певец.

На шест от коледарските песни, включени в албума „Коледа – от Бяло море до Дунав“, вече са готови и видеоклиповете. Те са дело на Стефан Калев от медийна група „Добруджа“. Предстои работата и по създаването на видеоклипове към още от песните, уточни Стоян Варналиев.
Новият албум на народния певец Стоян Варналиев е в наличност в офиса на р. „Добруджа“ в Добрич. Освен това в ефира на р. „Добруджа“ предстои да се проведе специална игра с въпроси. Наградата за всеки дал верен отговор ще бъде албум „Коледа – от Бяло море до Дунав“.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Танц на водата, танц с бамбукови копия и танц за реколтата – тази вечер на „Фолклор без граници“ (СНИМКИ)
Танц на водата, танц с бамбукови копия и танц за реколтата – тази вечер на „Фолклор без граници“ (СНИМКИ)
Изложба с рисунки на Борис Денев на военна тематика се открива в добричката галерия (ВИДЕО)
Изложба с рисунки на Борис Денев на военна тематика се открива в добричката галерия (ВИДЕО)
Тематичен графит създават таланти от школата „Art Hero”  върху новия учебен център за деца на Пожарната в Добрич (ВИДЕО)
Тематичен графит създават таланти от школата „Art Hero” върху новия учебен център за деца на Пожарната в Добрич (ВИДЕО)
Атрактивни състави от Уругвай и Грузия дават старт на „Фолклор без граници“ (СНИМКИ)
Атрактивни състави от Уругвай и Грузия дават старт на „Фолклор без граници“ (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика