Начало >Добруджа >Култура

Ансамбъл „Добруджа“ стартира партньорство със СУ „Елин Пелин“ Варна (ВИДЕО)

14.12.2023 г. 16:03:28 ч.
/
Ансамбъл „Добруджа“ стартира партньорство със СУ „Елин Пелин“ Варна (ВИДЕО)
Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ започва задълбочено сътрудничество със Средно училище „Елин Пелин“ Варна – първото в морската столица с паралелка „български народни танци и хореография“. Новината съобщиха в студиото на медийна група „Добруджа“ главният художествен ръководител Стоян Господинов и бившият танцьор в ансамбъла Данаил Маринов, който е хореограф и преподавател във варненското училище.

Инициативата за това партньорство е от страна на СУ „Елин Пелин“, което ще навърши 30 години през следващата година. В училището се обучават деца от 1-и до 12-и клас със специалност „български танци“. В края на своето обучение децата излизат с професия танцьор, поясни Данаил Маринов.  
„За съжаление, Варна не разполага с професионален ансамбъл, който би дал възможност на децата да продължат развитието си и да се реализират, затова виждаме тази перспектива в ансамбъл „Добруджа“ в Добрич, добави хореографът.

„Ползата ще бъде взаимна. Учениците ще могат да практикуват при нас и ако желаят – да останат на работа след завършване на образованието си. А за нас ще бъде облекчение при търсенето и намирането на квалифицирани кадри“, обясни Стоян Господинов.  

ПФА „Добруджа“, съвместно с Детската студия, готвят Коледен подарък за добричлии. На 20 декември в обновената зала „Добрич“ ще се състои концертът Коледна магия, а акцент в него ще бъде автентично пресъздаване на коледарските традиции от едно време. С помощта на бившите танцьори в ансамбъла – покойния Петър Христов, Дичо Христов и Ангел Сербезов, са издирени автентични коледарски песни и обичаи от преди над половин век, които ще бъдат представени на сцената на органова зала идната сряда.

Следващата година ще бъде юбилейна за ПФА „Добруджа“ – 70 години от създаването му. В ансамбъла вече се готвят за юбилея с нова програма и нови постановки.
„Точна дата за юбилея все още няма, макар че вече получавам множество запитвания. Проведохме разговор с кмета Йордан Йорданов и ще се постараем да е максимално близо около датата на основаване – 10.10.1954 година“, призна Стоян Господинов.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш в Добрич за периода 4 - 10 март
Културен афиш в Добрич за периода 4 - 10 март
„Книга за щастието“ представи писателят Владимир Дръндаревски в РБ „Дора Габе“ (ВИДЕО)
„Книга за щастието“ представи писателят Владимир Дръндаревски в РБ „Дора Габе“ (ВИДЕО)
Метъл групата „Тоталштета“ издаде своя дебютен албум
Метъл групата „Тоталштета“ издаде своя дебютен албум
71 деца бяха допуснати в заключителния етап на конкурса-рецитал "За да я има България"
71 деца бяха допуснати в заключителния етап на конкурса-рецитал "За да я има България"Яндекс.Метрика