Начало >Добруджа >Регионални

Астрономическа обсерватория е монтирана в двора на кметството в село Камен бряг

28.09.2022 г. 11:10:45 ч.
/
Астрономическа обсерватория е монтирана в двора на кметството в село Камен бряг
Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол е монтирана в двора на кметството в село Камен бряг. Тя е доставена и монтирана в изпълнение на проект ROBG- 528 „Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената”, финансиран по Програма  INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020 г.
 
Проектът се реализира от Природонаучен музеен комплекс Констанца в партньорство с Исторически музей Каварна, Военноморската академия "Мирчя чел Бътрън" и Национален колеж "Мирчя чел Бътрън". Инвестициите по проекта са насочени към използването на новите технологии в наблюдение на небесните тела като основа за развитие на нов за региона на Каварна туризъм – научния, с фокус върху астрономията.
 
В рамките на проекта е изготвена Стратегия за развитие на природното и културно наследство в трансграничния район чрез неговото възстановяване и популяризиране. Въз основа на направените проучвания са разработени и два туристически маршрута:
 
Маршрут №1 „По пътя на птиците и езерата на Добруджа“ включва забележителности от територията на Добричка област: Водопадите, Ботаническа градина и Тузлата /Балчик/, Чешмите /Каварна/, музей „Добруджа и морето“, залив Болата, и от територията на окръг Констанца, Румъния - Калатис (Мангалия), Томи (Констанца), Хистрия (Истрия).
 
 
 Маршрут №2 „Скални феномени и културно-историческото наследство на Добруджа“ включва Регионален исторически музей Добрич, крепост Залдапа /Крушари/, Крепост Палматис /Оногур/, Крепост Дионисополис и храм на Кибела /Балчик/, Исторически музей Каварна, Крепостта Бизоне и хълм Чиракман /Каварна/, а от територията на Румъния -  Крепост и музей Калатис, Мангалия,  Констанца - Античен град,  Музей за национална история и археология и Римска сграда с мозайка, Крепост Хистрия, Музей Адамклиси, Музей и Крепост Аксиопол, Крепост Улметум. 
 
По проекта са разработени три нови туристически продукта:
 
„Навигация по звездите“ съчетава научния компонент с любовта към морето. Чрез него туристът ще се научи как да се ориентира в Черно море, използвайки нощното небе като ориентир.
 
„Origins“ (Корени) е туристически трансграничен маршрут в района на Констанца-Добрич, който обхваща археологически обекти, представени по атрактивен и интерактивен начин във виртуална реалност. За тази цел Историческият музей в Каварна и Планетариумът ще разполагат със специални очила, за може туристът да получи ново преживяване, базирано на виртуалната и добавена реалност.
 
„Лагери на астрономията“ дава възможност на туристите да изследват небето с телескопи, като се възползват от най-добрите налични точки за наблюдение в трансграничния район Констанца-Добрич, снабдени с най-нова техника (телескопи, камери, обсерватория). Изцяло е обновен Планетариумът в Констанца с техника от ново поколение. Историческият музей в Каварна обогатява дейността си чрез мобилен телескоп за дневни и нощни наблюдения и астрономическа лаборатория.
 
В рамките на този продукт в двора на кметството в село Камен бряг е монтирана астрономическа лаборатория с автоматизиран купол. Предстои тя да се оборудва със стационарен телескоп и  астрономическа камера, които са в процес на доставка. Мястото е съобразено с близостта на археологически резерват „Яйлата“, който е включен в маршрут „Скални феномени и културно – историческото наследство на Добруджа“ в разработената обща стратегия по проекта. Обсерваторията позволява 360-градусов обзор. Там ще се организират дни за наблюдение на интересни астрономически събития, както и провеждане на занятия с  ученици и студенти от региона.
Общ бюджет на проекта: 1 473 253.99 евро, от които 1252265.87 евро от ЕФРР. Общият размер на допустимите разходи на партньора – Исторически музей Каварна, е 180 487.04 евро, от които 153 413.98 евро от ЕФРР, 23 461,52 евро – национално съфинансиране, и 3 611.54 евро – собствен принос на партньора.
Общата стойност на астрономическата обсерватория, стационарния телескоп, камера и мобилен телескоп, закупени от Историческият музей в Каварна,  възлиза на 68 768 евро, без ДДС.
За реализирането на дейностите по проекта Историческият музей в Каварна се подкрепя от община Каварна.

Коментирайте
Подобни новини
Община Тервел, дава висока оценка за  Медицинския център
Община Тервел, дава висока оценка за Медицинския център
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.Яндекс.Метрика