Бойко Рашков: Рокадите в МВР са безпринципни, променяме позицията на мутри вътре ли?

11.08.2022 г. 10:54:33 ч.
/
Бойко Рашков: Рокадите в МВР са безпринципни, променяме позицията на мутри вътре ли?
Разбрах, че вчера целият ръководен екип на Главна дирекция „Национална полиция“ е уволнен без мотиви. Това заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков пред БТВ.

Той заподозря умисъл в това действие и че има натиск върху сегашния министър Иван Демерджиев. 

"Това беше екипът, който извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми в единния център за наказателната дейност по линия на КАТ. Тази служба беше разформирована. Дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията на националната полиция? Заради липсата на мотиви за уволнението - всеки български гражданин може да допусне това", запита Рашков.
По думите му там е сложен служител със спорна репутация.

В МВР има дирекция, която се занимава със собствеността и по думите на бившия вътрешен министър там има корупция. 

"Не приемам оценката "хаос и разруха" за МВР, защото в България през изтеклата 2021 г. се елиминира в голяма степен криминалния вот на гласове. Като наблюдавам в първите часове на управлението на сегашното политическо ръководство започват с уволнение на доказани професионалисти. Това разрушително ли е или градивно?, запита Рашков.
Изненадваща е и рокадата, свързана с директора на Граничната полиция - човек, с усилията на когото в България се постигна ограничаване на броя на мигрантите във вътрешността на страната. С тези кадрови промени какво се цели - да се възстановят корупционните практики по времето на Бойко Борисов ли?, попита още Рашков. 

Защо на лицата, на които са поднесени заповеди за освобождаване, се мрънка, че така е било наредено да се направи от ръководството на МВР?, запита още Рашков. 

Той коментира и случай, за който твърди, че от сегашните зам.-министри има един, който е живял в държавната резиденция миналата година без никой да знае. "Той е живял там безплатно - без да плащат квартира, без да плащат ток, без да плаща вода и разкритието на този факт е по времето точно на този директор, който аз взех и назначих в тази служба", обясни Рашков. 

Надявам се да видим персонална корекция в ръководството на МВР, особено ако се установи това, заяви Рашков, уточнявайки, че не визира Демерджиев, защото според него трябвало да му се даде шанс.
Разговарях вчера с премиера Гълъб Донев, за да споделя огромната ми тревога за подхода, който прилага политическото ръководство на МВР. Той естествено ми каза, че ще провери, заяви Рашков. 

С държавния глава Румен Радев сме в принципни добри отношения, не е вярно това, което прочетох, че нашите отношения са оптегнати, каза още той.

Виждам се рядко с държавния глава, но съм го информирал за тази моя тревога, която възбуди тези резки кадрови промени, които са безпринципни и се уволняват хора, които са дали всичко от себе си. Важното е стоим ли на позицията "мутри вън", или я променяме на "мутри вътре". Аз лично стоя на нея и съм стоял до последния час като министър на вътрешните работи, аз не мога да се променя, както някой се променят за часове, каза още Рашков.


 
Снимка:cache2.24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите



Яндекс.Метрика