Начало >Добруджа >Общество

Борислав Борисов: Област Добрич се придвижи напред по ръст на средна заплата(ВИДЕО)

18.09.2024 г. 11:59:10 ч.
/
Борислав Борисов: Област Добрич се придвижи напред по ръст на средна заплата(ВИДЕО)
25% ръст на средната работна заплата за второто тримесечие на годината отчита КНСБ за област Добрич. Данните обобщи в студиото на медийна група „Добруджа“ експертът на КНСБ-Добрич Борислав Борисов.
Броя на заетите в обществения и частния сектор  в област Добрич са 38 100 души. Ръстът на средната заплата ни поставя на 14 място в страната. В обществения сектор брутната работна заплата достига до 2016 лв. и 1696 лв. в частния сектор. От тук и формираната средна заплата за областта идва към 1795 лв. „Бяхме на 20 място в страната миналата година и бяхме изостанали. Благодарение на нарастването на средната заплата преминаваме на по-предна позиция“, коментира Борисов.  На десет лева разлика сме от области като Бургас, В.Търново и Плевен.

33% от работещите в област Добрич получават минимална работна заплата, каза още експертът на КНСБ. “Целта на синдиката е да намали ножицата между заплатата за издръжка и минималната работна заплата“, посочва Борисов.
Предложението за нов размер на минималната работна заплата от септември тази година е 1077 лв. Новият размер ,който е приет с постановление на МС трябва да влезе от 1 януари 2025 година. В тристранния съвет все още ще се обсъжда размера , но това е най-вероятната сума. Все още сме на последно място в ЕС по размерна на минималната работна заплата. Не сме спазили и директивата на ЕС за по-голямо договаряне и покритие на работната заплата.75-80% е покритието на това изискване  в скандинавските страни.

Актуалният въпрос към днешна дата е и линията на бедността.Предложението на правителството е  за 638 лв
"Не сме доволни от решението за линията на бедност." Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.  По мнение на синдикалистите  методиката за определяне на линията на бедност трябва да се промени и да се отчита ръстът на цените на годишна база в така наречената малка потребителска кошница. Експертните сметки на синдиката сочат, че по този начин за догодина линията на бедност трябва да е с 29 лева по-висока от предлаганата от правителството или 667 лева.
 „Въпросът не е срещу цифрата, а до принципа и критерия на определянето на линията на бедността. С нея са свързани много други плащания и затова смятаме, че трябва да се промени критерия“, изтъква Борислав Борисов. Да се заложат реалните стойности на малката потребителска кошница и останалите параметри.1 900 033 души са под тази линия на потребление. 320  000 заявки са постъпили за социални енергийни помощи.
 
На този етап в КНСБ- Добрич продължава реализацията на проект за дигитална грамотност. Данните на синдиката сочат, че 33% имат нужда от допълнително обучение по компютърна грамотност. Все още могат да се включат желаещи, като определят формата на контакт. Курсът е безплатен има сформирани 10 групи, в Ген.Тошево са активни с 5 групи. Проект „Моето първо работно място“ също се реализира с ученици в началото и края на учебната година. Посетени са над 10 училища.
 
Интервю на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
Избори: Коалиция „БСП - Обединена левица” днес даде старт на предизборната си кампания в област Добрич
Избори: Коалиция „БСП - Обединена левица” днес даде старт на предизборната си кампания в област Добрич
Световният ден ходенето ще бъде отбелязан в Добрич на 5 октомври
Световният ден ходенето ще бъде отбелязан в Добрич на 5 октомври
Венцислав Великов: Стремим се да уловим пулса на пазара и да разширяваме спектъра от услуги (ВИДЕО)
Венцислав Великов: Стремим се да уловим пулса на пазара и да разширяваме спектъра от услуги (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика