Бургас в бедствено положение - преливат язовири, евакуират хора

25.10.2014 г. 15:50:00 ч.
/ ИА Добруджа
Бургас в бедствено положение - преливат язовири, евакуират хора
Кметът на Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение заради лошото време. Високите вълни са залели Северния плаж. Залети са и ниските брегове на Несебър и Поморие. В Поморие жена е пострадала от дърво, повалено от силния вятър. 50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона "Черница" край Бургас заради проливните дъждове и силния вятър.
Два от язовирите в община Бургас край село Извор са с повишено ниво на водата. Наводнен е и манастирът в местността Аязмото край комплекс "Меден рудник". Над 30 сигнала са постъпили от сутринта в общината. Някои са за отворени от силния вятър елетрически табла, както и за паднали клони в комплексите и Морската градина.
По думите на главният експерт "Отбранително-мобилизационна подготовка" в Бургас Димитър Христов нормално контролирано е нивото на двата язовира в Ясна поляна и Ново Паничарево. Следят се и по-малките водни басейни, където има повишено ниво на водата.
Наводнени къщи обач има в двете села, в община Приморско, каза кметът на Приморско Димитър Германов. "Най-важното е, че преди два-три часа успяхме да евакуираме хората на по-високи места, така че да намалим риска да застрашим нечий живот", посочи той и допълни, че на територията на общината има прелели реки.
Критично е положението в района на парк Росенец и около хижа Странджа, където на 6 септември бедствието взе две жертви. Усложнена е ситуацията и в рибарското селище Ченгене скеле, посочи Христов. "Колите не могат да преминат от Бургас за Созопол и от Созопол за Бургас. Водата се движи в каналите много силно и плуват големи дървета. Лошото е, че дъждът продължава да вали", заяви той пред БНР. Съществува опасност от заливане на пътя Созопол – Приморско, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От агенцията препоръчват шофьорите да се въздържат от пътуване в това направление.
Язовирът при Средец прелива, поради което кметът Иван Жабов свиква кризисния щаб. "Четири улици в града са тотално сринати от вълната, която е минала през тях", каза Жабов. По думите му ситуацията в общината е тежка, защото дъждът вали повече от 12 часа. Кметът обясни, че подливниците в язовира над града работят перфектно, но има много вода.
Откъснато от главния път е село Драчево, където приливна вълна от планината е заляла моста. "Хората в село Драчево са спокойни", увери Жабов и допълни, че ако продължи да вали може би ще се наложи обявяването на бедствено положение.

Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
При обработени 100% от протоколите: Седем формации в следващото НС
При обработени 100% от протоколите: Седем формации в следващото НС
Близо 900 хиляди пенсионери получават реално увеличение на пенсиите си след преизчисление
Близо 900 хиляди пенсионери получават реално увеличение на пенсиите си след преизчисление
ЦИК: Най-ниската активност от 32 години насам
ЦИК: Най-ниската активност от 32 години насам
МВР: 135 сигнала за нарушения са получени в изборния ден
МВР: 135 сигнала за нарушения са получени в изборния денЯндекс.Метрика