България е в най-тежката си ситуация за целия преход, обяви Първанов

04.12.2014 г. 12:48:00 ч.
/ ИА Добруджа
България е в най-тежката си ситуация за целия преход, обяви Първанов
От кранчето отиваме на опашката. Така лидерът на подкрепящата правителство партия АБВ Георги Първанов описа ситуацията, в която страната ни попадна, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви, че прекратява проекта „Южен поток".
На нарочна пресконференция в Народното събрание Първанов обяви, че ще загубим шанса си да станем стратегически партньори в енергетиката и ще се лишим от ключови възможности. Президентът заяви, че това е най-тежката ситуация, която сме имали за целия период на прехода, тъй като пакетът енергийни проекти, които така и не се осъществяват, са били най-доброто ни постижение за последния четвърт век.
По сметките на Първанов, ако "Южен поток" не мине през страната ни, ще загубим 5 хиляди работни места и близо 400 милиона евро. Той предрече и бъдещи проблеми с газоснабдяването, като според него вече не можем и да си мечтаем за спад в цената на природния газ за нас, а тъкмо обратното - може да очакваме повишаване. От основен разпределител в района ще станем потребител на новия монополист Турция, опасява се Първанов. Той предупреди, че съседката ни ще изгради и четири ядрени реактора с руско участие и така ще стигнем до там, че ще купуваме и газ, и ток от Турция. Според партийния лидер, ако това се случи, то губим перспективата и за АЕЦ „Белене", като ще обречем енергетиката си за дълго време. Спасението на давещите се е дело на самите тях, припомни Първанов, като с това отправя и критика към ЕК, че не реагира сериозно на ситуацията. За него вина носят шест поредни правителства, като началото започва от Тройната коалиция начело със Сергей Станишев и обхваща всички идни управления, включително служебните правителства.
Първанов призна, че е песимист за това, че ще успеем „да се върнем в мача" за „Южен поток", но за него е редно да положим всички възможни усилия. Той оцени остро и негативно вчерашните действия на ПГ на ГЕРБ, която бламирала искането на собствения си лидер Бойко Борисов да получи мандат за действие по казуса. За АБВ това е двойна игра и те не го одобряват. Все пак Първанов уточни, че не мисли за снемане на подкрепата към кабинета, като уточни, че би го направил при цялостен анализ на водените политики и при критично голяма маса негативни решения. Той не пропусна да се похвали със „своя човек" в кабинета - социалния министър Ивайло Калфин. По думите му Калфин е удържал малки победи с ръста на минималната работна заплата и с добавките за пенсионери по Коледа. АБВ спазва ролята си на социален коректив, увери президентът.

Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика