Българите живеем по-дълго, но в болести

11.10.2014 г. 08:35:00 ч.
/ ИА Добруджа
Българите живеем по-дълго, но в болести
Само за 50-60 години продължителността на живота е нараснала с около 30 г., което е
почти удвояване. От 2000-та година насам на всеки десет години тя се вдига с година и половина. Това съобщи пред медиите председателят на НСИ Сергей Цветарски.
От началото на 21 век насам на всеки 10 г. продължителността на живота се вдига с година и половина и това е нормален ръст, допълни Цветарски по време на старта на изследването на здравното състояние на гражданите на ЕС.
Средната разлика в продължителността на живота в България в сравнение със страните от ЕС е 7 г. Според показателя очаквана продължителност на родените през 2012 г. тя е 77,9 години за жените и 70,9 години за мъжете.
Подредени по показателя очаквана продължителност на живота в добро здраве - жените живеят 65, 7 г., а мъжете - 62,1 години.
"Това означава, че в тези години, които са по-малка част от живота ни, живеем в болести или не така както би ни се искало", обясни Цветарски.
От 9 октомври във всички европейски страни започва проучване на здравното състояние на гражданите или т.нар. Европейско здравно интервю. То ще продължи от октомври до януари следващата година.
Предварителни данни от него ще бъдат обявени през ноември 2015 г.
В България проучването се организира от Националния статистически институт. Целта е да се получи информация за здравния статус и ползването на здравни услуги в ЕС Изследването се прави се на всеки 5 години. У нас то ще обхване над 10 000 човека в 4500 домакинства.
Въпросникът е еднакъв за всички страни членки. Той ще съдържа отделен модул за медицинските услуги, за профилактични мерки и употребата на лекарства. Има и модул от въпроси, свързани с начина на живот - ръст, тегло, физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, употреба на алкохол и цигари.
Българите, които ще бъдат интервюирани, вече са избрани. Интервюто от около 100 въпроса ще се проведе в домовете им и ще продължи около 30 минути.
Ако попаднал в извадката човек откаже да бъде анкетиран, той няма да бъде заменен с друг. Цялата информация, която НСИ събира, е строго конфиденциална.
Очакваме промяна в тютюнопушенето след европейското здравно интервю,
каза Евелин Йорданова, началник на отдел Статистика в здравеопазването в НСИ

Източник:Bnews.bg

Коментирайте
Подобни новини
МВР обявява поръчка за надграждане на системата за контрол по границите
МВР обявява поръчка за надграждане на системата за контрол по границите
Премиерът благодари на помогналите на пострадалите в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“
Премиерът благодари на помогналите на пострадалите в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“
Явор Гечев уверява, че не връща ГЕРБ в Министерство на земеделието
Явор Гечев уверява, че не връща ГЕРБ в Министерство на земеделието
Сменят шефовете на "Булгаргаз"
Сменят шефовете на "Булгаргаз"Яндекс.Метрика