Начало >Добруджа >Общество

ЦИК не постигна съгласие относно жалбата в РИК-Добрич за съставите на секционните комисии

04.10.2024 г. 22:22:10 ч.
/
ЦИК не постигна съгласие относно жалбата в РИК-Добрич за съставите на секционните комисии
Централната избирателна комисия не постигна съгласие за вземане на решение относно жалбата в РИК-Добрич, относно назначаването на съставите на секционните избирателни комисии в областта.  Припомняме, тя е внесена от ДПС - Ново начало“.
Предложен е за гласуване проект за решение, с което се отменя решението на РИК-Добрич, с връщането му за произнасяне при съобразяване с изложените в настоящото решение мотиви и при спазване на разпоредбите на Изборния кодекс относно насрочване, публичност и прозрачност на заседанията.
При гласуване на предложението обаче Централната избирателна комисия не е постигнала необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове, като от присъстващите в залата 11 членове на комисията, „ЗА“ това предложение за решение гласуваха 6 членове и „ПРОТИВ“ 5 членове.
Затова ЦИК постановява постановява решение за отхвърляне по смисъла на чл. 53, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.
 
Според жалбоподателя въпросното заседание се е провело в нарушение на разпоредбата на чл. 71, ал. 1 ИК, тъй като според тази разпоредба заседанията на РИК се извършват в реално време в интернет чрез интернет страницата на комисията, за което предварително се обявява проект на дневен ред, а за същото няма проект за дневен ред, нито съставен, нито публикуван.

Твърди се също в жалбата, че въпреки, че не е обявено в 14.00 ч. на 29 септември е имало заседание на РИК, което не е било излъчено пряко и няма качено видео за това. На следващо място според жалбоподателя не ставало ясно въз основа на какво законово основание РИК е избрала, преназначила и назначила поименния състав на членовете на СИК от квотата на партия ДПС.

С обжалваните решения Районна избирателна комисия – Добрич е назначила съставите на секционните избирателни комисии на територията на общините в област Добрич за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. по постъпили предложения от кмета на съответната община при липса на съгласие, с изключение на община Добричка и община Каварна, при постигнато съгласие.
От РИК-Добрич са обяснили, че на 29 септември за 9.30 ч. е била насрочена работна среща на целия състав на РИК – Добрич, включително и технически експерти към РИК – Добрич, във връзка с разглеждане на постъпили преписки от общините в областта в изборния ден и изработване на проекторешения за назначаване на поименния състав на СИК по общини.
В работната група е било обсъдено и комисията единодушно е приела начина на разпределение на поименните състави на СИК на територията на област Добрич. 
 
Централната избирателна комисия счита посочените в жалбата основания за релевантни и основателни с оглед неколкократното пренасрочване на заседанието на РИК – Добрич, което е довело до възпрепятстване на възможността на предвидените в чл. 70, ал. 10 ИК лица, включително и жалбоподателят да присъстват на заседанието, на което са се решавали важни въпроси относно назначаването и определянето на поименния състав на СИК на територията на област Добрич. Конкретно за жалбоподателя е довело до нарушаване на правата му като представител на парламентарно представена партия, за която е предвидена квота в съставите на СИК, поради което е пряко заинтересована от решенията относно назначаването на същите. Липсата на видеоизлъчване на интернет страницата на РИК – Добрич в реално време на това заседание и неизготвянето на видеозапис (архив) от същото води до непрозрачност на заседанието, на обсъжданите въпроси и на взетите решения, както и на мотивите за тях.

Коментирайте
Подобни новини
Административен съд – Добрич остави без разглеждане жалбата на областния управител срещу решението за местен референдум
Административен съд – Добрич остави без разглеждане жалбата на областния управител срещу решението за местен референдум
Проект „Детско полицейско управление“ стартира днес в ОУ „Христо Ботев“ в Добрич
Проект „Детско полицейско управление“ стартира днес в ОУ „Христо Ботев“ в Добрич
Времето на 5 октомври
Времето на 5 октомври
Около 50 изложители се включват в петото издание на „Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич” (ВИДЕО)
Около 50 изложители се включват в петото издание на „Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич” (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика