Начало >Добруджа >Общество

ЦИК отменя решението на ОИК-Добричка за назначаването на съставите на СИК за местен референдум

23.10.2024 г. 18:22:43 ч.
/
ЦИК отменя решението на ОИК-Добричка за назначаването на съставите на СИК за местен референдум
Със свое решение от днес ЦИК отменя решението на ОИК-Добричка от 18 октомври, свързано с назначаването на съставите на секционните комисии за произвеждането на местен референдум.
С решението ЦИК указва на ОИК – Добричка, да се произнесе при стриктно спазване на изискванията на Изборния кодекс и в съответствие с мотивната част на това решение.
Решението подлежи на обжалване чрез Централната избирателна комисия пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Решението на ЦИК е във връзка с постъпила жалба на 20 октомври от Е.  И.  Х.  – упълномощен представител на партия „Движение за права и свободи“, срещу решение № 08-МР от 18.10.2024 г. на ОИК – Добричка, за назначаване съставите на секционните избирателни комисии на територията на община Добричка за провеждане на местен референдум на 27.10.2024 г.

Жалбоподателят моли Централната избирателна комисия да отмени решение № 08-МР от 18.10.2024 г. като неправилно и незаконосъобразно.
Жалбоподателят твърди, че с решение № 08-МР от 18.10.2024 г. ОИК – Добричка, при назначаване на съставите на СИК на територията на общината е приела, че на проведените консултации при кмета на общината е постигнато съгласие и не се е съобразила с реда и правилата за назначаване на членове на СИК съгласно чл. 91 от Изборния кодекс. Посочва, че на консултациите няколко политически партии не са направили предложения и че ще представят такива в определен срок, а депозираните предложения за състави на СИК са подадени след приключване на консултациите, поради което не следва да се приравняват на писмено уведомление.

Жалбоподателят смята, че не са били налице и основания за провеждане на допълнителни консултации, тъй като на проведените редовни такива е липсвало предложение по чл. 91, ал. 4 и 5 ИК от една от имащите право на участие в консултациите партии, а е придвижил процедурата към ОИК.

Жалбоподателят сочи, че съгласно чл. 92, ал. 6 ИК при назначаване на членовете на СИК се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на не по-малко от един член на СИК, а парламентарно представените партии и коалиции са шест.
След като се запозна с приложените към преписката документи, Централната избирателна комисия приема, че Общинската избирателна комисия – Добричка при произнасянето си е следвало да назначи съставите на СИК, като се съобрази с направените писмени предложения при спазване на изискванията на Изборния кодекс, като следва да бъде запазено съотношението между парламентарно представените партии и коалиции.

Общинската избирателна комисия – Добричка при произнасянето с решението си № 08-МР от 18.10.2024 г. не е съобразила, че има и висящ съдебен спор по адм.д. № 10235/2024 г. пред Върховния административен съд във връзка с обжалване на решение на Общински съвет – Добрички относно това дали следва да бъде проведен местния референдум.За произвеждането на местен референдум основната предпоставка е наличието на влязло в сила решение на общинския съвет за това. Необходимо е също така да бъдат съобразени и предходни указания, дадени от Централната избирателна комисия с изх. № ЦИК-МР-06-9/15 от 04.10.2024 г., № ЦИК-МР-06-9/18 от 04.10.2024 г. и № ЦИК-МР-06-9/21 от 04.10.2024 г. във връзка с последващи действия от страна на ОИК след окончателното произнасяне на съда. С оглед на това решението на ОИК – Добричка следва да бъде отменено, а преписката да бъде върната с указания за произнасяне при стриктно спазване на изискванията на Изборния кодекс, произнасянето по съдебния спор и в съответствие с мотивната част на това решение, като съставите на СИК следва да отговарят на представителството на партиите и коалициите в Народното събрание.
 

Коментирайте
Подобни новини
Трима граждани присъстваха на обсъждането на промените в транспортната схема на Добрич (ВИДЕО)
Трима граждани присъстваха на обсъждането на промените в транспортната схема на Добрич (ВИДЕО)
ВАС върна на Административен съд – Добрич първото дело по жалба на областния управител
ВАС върна на Административен съд – Добрич първото дело по жалба на областния управител
Общините получиха изборните книжа и бюлетини за предстоящия парламентарен вот на 27 октомври
Общините получиха изборните книжа и бюлетини за предстоящия парламентарен вот на 27 октомври
Есенни обувки – как да ги изберем и на какво да обърнем внимание?
Есенни обувки – как да ги изберем и на какво да обърнем внимание?



Яндекс.Метрика