Начало >Добруджа >Общество

ЦИК указва, че трябва да спре подготовката за местен референдум

Организацията и провеждането му, заедно с парламентарните избори, трябва да бъде преустановено, казва председателят на РИК-Добрич
23.10.2024 г. 08:37:01 ч.
/
ЦИК указва, че трябва да спре подготовката за местен референдум
Организацията и провеждането на Местен референдум по инициатива на кмета на Община Добричка на 27.10.2024 г., заедно с изборите за народни представители в 51-вото Народно събрание трябва да бъде преустановено, заяви председателят на Районна избирателна комисия Цонка Велкова (на снимката). Тя допълни, че в резултат на изпратено писмено запитване от РИК Добрич Централна избирателна комисия е изпратила писма – до РИК, до ОИК Добричка, до кмета на Община Добричка и до ОбС Добрички, с копие до Областен управител.

„Причина да изпратим писмено запитване бе, че след проведените обучения на членове на секционни избирателни комисии в областта, установихме, че има дублирани лица като членове на секционни комисии – за парламентарните избори и за Референдума. За да бъдем сигурни, направихме справка на страницата на Общинска избирателна комисия Добричка, където установихме, че едни и същи лица са назначени както за членове на СИК за парламентарния вот, така и за членове на СИК за Референдума. При проверката установихме още, че в някои от секционните комисии в община Добричка ОИК е назначила други лица за членове на СИК за Референдум. Това стана причина да извършим още една проверка – на заповедите на кмета на общината, с която са определени изборните помещения и установихме пълно съвпадение. Единодушно с колегите членове на РИК взехме решение да отправим писмено запитване до ЦИК в резултат на което са писмата с указанията на Централна избирателна комисия“ – заяви Цонка Велкова.
         
Председателят на РИК сподели още, че на Комисията е известно, че решението за произвеждане на Местен референдум на 27.10.2024 г. в община Добричка на ОбС Добрички не е влязло в сила, тъй като има висящо производство поради обжалване от областен управител. Това е известно и на Централна избирателна комисия, добави Велкова. Тя допълни още, че кметът на Община Добричка е отправила запитване до ЦИК за организация на местен референдум още преди да са били насрочени парламентарните избори. ЦИК в свое заседание на 08.08.2024 г. разглежда въпроса и изготвя отговор до кмета. „Доказателство за думите ми е Протокол № 567/08.08.2024 г. Всеки може да се запознае с него - https://www.cik.bg/bg/calendar/2024-08-08. Като точка в заседанието намира място  на стр. 8 и става ясно, че ЦИК изрично указва: „…следва органът на местното самоуправление да се съобрази с изискването за състава на секционните избирателни комисии, който е различен от състава на секционните избирателни комисии при произвеждане на избори за народни представители“.

Основната задача на Районна избирателна комисия е да организираме и проведем изборите за народни представители и няма да допуснем в едни и същи изборни помещения да има два вида вот, както и да има лица заети в избора за народни представители и за референдум или пък такива, които не са назначени с Решение на РИК за членове на секционни комисии“ – заяви Цонка Велкова.
Източник:Областна администрация

Коментирайте
Подобни новини
Протестна подписка от жители на община Генерал Тошево срещу планираното спиране на влака Добрич - Кардам
Протестна подписка от жители на община Генерал Тошево срещу планираното спиране на влака Добрич - Кардам
Водните аварии днес
Водните аварии днес
На финалната права е откриването на филиал на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас в Добрич (ВИДЕО)
На финалната права е откриването на филиал на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас в Добрич (ВИДЕО)
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда



Яндекс.Метрика