Начало >Добруджа >Общество

Д-р Валери Веселинов: Изборът на зам.-председател на БЛС е голямо признание и отговорност (ВИДЕО)

01.10.2024 г. 17:26:44 ч.
/
Д-р Валери Веселинов: Изборът на зам.-председател на БЛС е голямо признание и отговорност (ВИДЕО)
Приемам този избор като едно много голямо признание от страна на цялата колегия в страната и на второ място като отговорност. Това заяви за медийна група „Добруджа“ д-р Валери Веселинов, който преди два дни бе избран за заместник-председател на Български лекарски съюз. В централното ръководство на лекарския съюз влизат още двама души от Регионалната лекарска колегия. Д-р Анелия Коларова е избрана за член на Централната етична комисия, а д-р Георги Желязков – за член на Централната контролна комисия.

Мисля, че това е много висока оценка за добричката колегия като цяло, посочи управителят на ДКЦ-2. Той смята за много добър избора на нов председател на БЛС в лицето на д-р Николай Брънзалов – от една страна заради качествата, които притежава той и заради това, че по този начин се гарантира приемственост, защото през последните два мандата той беше заместник-председател на съсловната организация. През тези два мандата д-р Брънзалов и д-р Маджаров издигнаха много нивото на лекарския съюз и с гордост мога да кажа, че тя е вече авторитетна организация, която е непреодолим фактор в политиката на здравеопазване, коментира д-р Веселинов.

Той съобщи, че по поръчка на БЛС екип от УНСС е изработил  методика за остойностяване на лекарския труд. Това нещо е готово, като е внесено в съответните държавни компетентни органи, но нещата спират дотук. До голяма степен липсата на редовен кабинет пречи на приемането на тази методика. Д-р Веселинов посочи, че по същата причина не е ясно кога ще започнат преговорите за анекса към Национални рамков договор. Кога ще започнат преговорите не знам, но с кого е по-големият въпрос? Предстоят парламентарни избори и докато бъде избрано ново редовно правителство е възможно да дойде Нова година. Рисковете да посрещнем следващата година без НРД са доста реални. Това спъва и нашата работа, защото ние можем да започнем годината без приет рамков договор, но като работим всеки месец с 1/12 част от  бюджета на предишния. Това е работеща, но не добра формула, която за съжаление се е случвала много пъти, посочи д-р Веселинов. Това по думите му създава много напрежение в съсловието, тъй като освен чисто икономическия ефект, означава, че не могат да бъдат включвани нови дейности.

Веселинов каза, че БЛС ще продължи да се бори за увеличаване на услугите в долекарската помощ, нещо за което той смята, че в последните два мандата на БЛС, са направени сериозни стъпки. В целия свят са изградени силни структури на извънболничната помощ, където да се извършват много от нещата, които в момента при нас се извършват от болниците. Това от една страна дава на пациента по-бърз вариант за получаване на лекарска помощ, а от друга - е значително по-евтино. Ако тези дейности, за които това е възможно, се изнесат в извънболнична помощ и бъдат извършвани по-евтино, това ще освободи ресурс за болничната помощ, който ще е значително по-голям от този в момента. Така ще могат да се финансират недооценените клинични пътеки и ще се получи по-качествена услуга, коментира още заместник-председателят на БЛС.
Според него големият брой болници в страната е довело до прекомерна хоспитализация. Той даде пример, че някаква дейност, която се извършва в болница, се заплаща по клинична пътека, а в същото време в извънболничната помощ трябва да бъде направено на цената на един
преглед.

За справяне с кризата с недостига на кадри, е нужна промяна на нормативната уредба, категоричен е д-р Валери Веселинов. Според него наредбата за специализация създава излишни усложнения и възпрепятства достъпа на младите лекари до специализация. Получава се така, че от една страна имаме сериозен недостиг на специалисти, а от друга – ние нормативно затрудняваме този процес. Затова според Веселинов младите лекари не бягат в чужбина само по финансова причина.

Кадровият проблем при медицинските специалисти е още по-сериозен затова приветствам идеята за разкриване в Добрич на филиал на колеж за обучение на медицински сестри . има много сериозна нужда от това нещо. За да даде добър резултат, трябва да направим така, че да не стане като с лекарите – да подготвим кадри, които поради лоша реализация да отидат някъде другаде, заяви още д-р Валери Веселинов.
 
Репортаж на Михаил Добромиров и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Независим експерт: Не само, че няма вреда от ветрогенераторите, но те дори са гаранция за запазването на земеделската земя (АУДИО)
Независим експерт: Не само, че няма вреда от ветрогенераторите, но те дори са гаранция за запазването на земеделската земя (АУДИО)
Йордан Апостолов: Заложените параметри в новия пазар са стъпка към отклоняване на средства (ВИДЕО)
Йордан Апостолов: Заложените параметри в новия пазар са стъпка към отклоняване на средства (ВИДЕО)
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
Решението на Общинския съвет за преместването на пазара на пл. „Свобода“ крие рискове, констатират от Пожарната (ВИДЕО)
Решението на Общинския съвет за преместването на пазара на пл. „Свобода“ крие рискове, констатират от Пожарната (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика