Д-р Валери Веселинов: Кадровата криза в здравеопазването вече не е проблем, а състояние

18.01.2023 г. 14:57:01 ч.
/ ИА Добруджа
Д-р Валери Веселинов: Кадровата криза в здравеопазването вече не е проблем, а състояние
- Д-р Веселинов, каква година изпрати ДКЦ-2 и как започнахте новата?
Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса – каква година изпратихме. 2022 година, или поне голямата част от нея, премина все още под знака на пандемията от ковид-19. Това изправи пред сериозни предизвикателства доста лечебни заведения. Определено беше трудна година. Инфлацията, породена от геополитическия конфликт между Русия и Украйна, също доведе до много сериозни проблеми. Взривът на цените на енергоносителите за лечебните заведения, които са търговски дружества и не са предвидили в бюджета такива катаклизми, ни постави пред много големи предизвикателства. И давам пример – за първото тримесечие на 2021 година сметката за ток и газ беше в размер на 15 хиляди лева. А за първото тримесечие на 2022 година – 52 хиляди.
Въпреки това, мога да кажа, че успяхме в определени области да направим нещата осезаемо по-добри. Буквално в последните дни на годината качихме много сериозно нивото във физиотерапията. Предлагаме три съвсем нови терапевтични апарата –  нова апаратура за магнитотерапия, за терапия със средно честотни токове и вакуум терапия, които не сме правили до сега. А това прави възможностите ни осезаемо по-добри.
Продължава да работи апаратурата „СпинеМЕД“, която все още няма аналог в страната. Можем да се гордеем с развитието на физиотерапията, имаме пълен щат рехабилитатори и двама лекари – специалисти на пълно работно време.
- Очевидно във физиотерапията не Ви липсват кадри, но в другите звена това е проблем. Как стои този въпрос в ДКЦ-2?
Кадровата криза в системата на здравеопазването вече не е проблем, а състояние. Не само в болничната, а и в доболничната помощ. Средната възраст на колегите, които работят в ДКЦ-2, е над 55 години. Дефицитът на кадри не е само при нас, а в областта като цяло. Има много дефицитни специалности – в областта до скоро имаше само един специалист по клинична хематология – д-р Бешкова. Ревматология – също е голям проблем. Гастроентерологията все още е проблем. Ендокринологията, пулмологията…
Водим преговори с колега, който очаквам през тази година да започне в ДКЦ-2 като пулмолог, но не бързам да го обявявам още.
- А в същото време пациентите се множат. Особено сега в този период…
И не само. Когато имаме такива проблеми, свързани с някаква епидемична обстановка, за обществото става видимо онова, което при нас е ежедневие. Тоест, ситуацията не обостря кадровата криза, просто в такъв момент недостигът става видим.
В същото време нашата система, като че ли все още не е реагирала достатъчно добре на необходимостта от промяна в Наредбата за специализация. На моменти ние се държим като общество, което има прекалено много специалисти и се чуди как да ограничи достъпа до вземане на специалност, а не точно обратното.
- В тази връзка отново се появи надежда за разкриване на филиал на Медицински университет – Варна, тук в Добрич, където да се обучават медицински сестри…
Много силно приветствам това. Дано да се случат нещата, защото това ще повлияе изключително добре както на кадровата криза за специалисти по здравни грижи, така и на нивото на лечебните заведения. Във всички случаи е добър атестат, когато едно лечебно заведение каже, че и обучава студенти.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика