Даниела Талева, която ще разследва главния прокурор: Не знам къде ще стоя, не знам с кого от МВР ще работя

23.11.2023 г. 15:45:19 ч.
/
Даниела Талева, която ще разследва главния прокурор: Не знам къде ще стоя, не знам с кого от МВР ще работя
В битов план не знам как ще стоят нещата. Не знам къде ще бъда позиционирана, добре е да съм на място, където ще бъда най-независима от главния прокурор, когото трябва да разследвам. Това обяви пред ВСС съдия Даниела Талева от СГС, която беше определена за прокурора, който ще разследва и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Тя и шефката на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, при която пристигат сигналите, поискаха да бъдат изслушани от кадровия орган. Причината е, че има доста неясноти, дори чисто битови около тази нова длъжност. Вторият въпрос, който съдия Талева изтъкна, е чия система ще използва. "Ще ми се да ми се дадат такива условия, че да бъда независима от лицето, което ще разследвам - и.ф. главния прокурор. Това са опасенията ми", призна тя. 

Атанаска Дишева я попита дали вече е встъпила в длъжността и ако не защо това още не се е случило?

"Не съм встъпила в длъжността, продължавам да бъда съдия в СГС и единствената причина е, че се възползвам от едномесечния срок, който законът ми дава, използвам го да си допиша делата, които са приключили с краен акт", отговори Талева. Според нея щяла да успее да встъпи в едномесечния срок.

Дишева я попита за секретното деловодство на ВКП, дали ще е необходим нарочен служител, а и дали ще й е необходима администрация.

"Няма как да знам от каква администрация ще имам нужда, защото съм работила само като съдия. Мисля че е добре да има отделен деловодител и отделен служител в секретното деловодство, който да се занимава с дейността на ad hod прокурора", смята Талева. Олга Керелска я попита кога е срокът й за встъпване. 

"10 декември, аз съм към края на делата, които дописвам, остават ми мотивите на предпоследното дело и още едно дело, което няма да ми отнеме време. Не се мотая излишно, опитвам се да оставя колкото се може по-малко наследство на колегите от СГС", отговори Талева. 

Евгени Иванов се поинтересува как си представя мястото и обстановката, където би се чувствала независима. 

"Не знам дали ми достига въображението, но ако може да не се засичаме през час с главния прокурор, когото трябва да разследвам. Не знам и как ще стои въпросът, когато трябва да изляза в отпуск, от кого ще поискам да ми подпише, от главния прокурор, когото трябва да разследвам ли. Разбирате конфузността на ситуацията, в която съм поставена от законодателя", обясни Талева.  
Снимка:cache1.24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Българските митници готови за Шенген – трафикът се разделя, ще има нови пунктове
Българските митници готови за Шенген – трафикът се разделя, ще има нови пунктове
Председателят на НС е на официално посещение в Азербайджан
Председателят на НС е на официално посещение в Азербайджан
Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин
Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин
Стотици мотористи отбелязаха 3-и март във Варна
Стотици мотористи отбелязаха 3-и март във ВарнаЯндекс.Метрика