Днес Париж е столица на света!

11.01.2015 г. 15:31:00 ч.
/ ИА Добруджа
Днес Париж е столица на света!
Днес Париж е столицата на света, заяви френският президент Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец преди да вземат участие в масовото шествие против тероризма, на което се очакват стотици хиляди души и десетки чуждестранни лидери.
Площадът на Републиката в Париж, откъдето ще потегли шествието, вече е почернял от хора.
Междувременно френското правителство обеща, че еврейските училища и синагоги в страната "при необходимост" ще бъдат охранявани и от армията, освен от полицията. Това заяви днес председателят на Съвета на еврейските институции във Франция Роже Кюкиерман, след среща с президента Оланд.
Френският държавен глава ще посети тази вечер Голямата синагога в Париж за церемония в памет на всички жертви на неотдавнашните джихадистки нападения във френската столица. Сред 17-те жертви фигурират четирима евреи.
Няколко представители на еврейската общност във Франция бяха приети днес сутринта в Елисейския дворец, където те настояха пред правителството за засилени мерки за сигурност.
Предстоящото посещение на Оланд в Голямата синагога става на фона на полемика с израелския премиер Бенямин Нетаняху, очакван за участие в масовото шествие в памет на жертвите на атентатите и който заяви вчера, че Израел е "домът" на френските евреи, отбелязва агенцията.
"На всички евреи от Франция, на всички евреи от Европа, ви казвам: Израел е не само мястото, към което се обръщате, за да се молите. Израел е вашия дом", каза Нетаняху.
Френският премиер Манюел Валс реагира на това изявление снощи с думите, че "Франция без френските евреи няма да бъде Франция". Валс посети супермаркета за еврейски храни /кашер/ в източната част на Париж, където се разигра кървавата драма в която загинаха четирима евреи. Нападателят Амеди Кулибали беше убит при полицейската операция за освобождаване на заложниците.
Френският премиер отдаде почит на "най-голямата еврейска общност в Европа, най-старата, която е дала огромен принос за Републиката".
Френската еврейска общност, трета по-големина в света след Израел и САЩ, наброяваща между 500 000 и 600 000 души, се тревожи от множащите се антисемитски прояви във Франция, отбелязва агенцията. През последните две години тази общност представлява основният източник на еврейски емиграция към Израел /над 7000 през 2014 г./.

Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за Газа
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за ГазаЯндекс.Метрика