Начало >Добруджа >Общество

До 16 февруари е удължен срокът на грипната епидемия в област Добрич

12.02.2024 г. 20:42:26 ч.
/
До 16 февруари е удължен срокът на грипната епидемия в област Добрич
До 16 февруари е удължен срокът на грипната епидемия в област Добрич, става ясно от съобщение на сайта на РЗИ-Добрич. Решението е взето на проведено днес заседание на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ. След анализ на епидемичната ситуация, щабът е взел решение за удължаването на срока, за който е обявена грипната епидемия в област Добрич, за периода от 13 до 16 февруари, включително, като не се променят въведените със заповедта на Директора на РЗИ – Добрич временни противоепидемични мерки на територията на областта.
По данни на РУО-Добрич от учебни занятия отсъстват средно 8% от учениците в областта. Не се предвижда въвеждане на грипна ваканция или на дистанционно обучение.
Заповедта е съгласувана с Главния държавен здравен инспектор.
Припомняме,  по време на действие на заповедта са преустановени  плановите консултации на здрави бременни жени и деца. Преустановяват се профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари. Преустановяват на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в социалните заведения.
Заповедта включва провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца се връщат по домовете, като не се допускат до работа заболели лица от персонала,  а в детските заведения и училищата да се извършва засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията.
През изминалата седмица се отчита ръст в гр. Добрич на регистрираната заболяемост от грип и ОРЗ -  214 на 10 000 души, при 190 на 10 000 през предходната седмица.
По данни на медицинските специалисти е увеличено търсенето на медицинска помощ в ЦСМП, сентинелно наблюдаваните практики, в специализираните кабинети по детски и вътрешни болести в ДКЦ в гр. Добрич и в трите МБАЛ в областта.

Коментирайте
Подобни новини
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК
Прогноза за времето на 5 март
Прогноза за времето на 5 март
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИССЯндекс.Метрика