Начало >Добруджа >Регионални

Дворецът в Балчик приюти изложба „Синергия“(ВИДЕО)

06.06.2023 г. 17:07:49 ч.
/
Дворецът в Балчик приюти изложба „Синергия“(ВИДЕО)
Изложба „Синергия“ в памет на режисьора Младен Киселов се открива тази вечер в Каменна зала на „Двореца“ в Балчик. От 6 до 19 юни ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик  е домакин на изложба посветена на театралния режисьор Младен Киселов, който през тази година щеше да навърши 80 години.
Автор на изложбата е естонския художник Владимир Арвидович Аншон, носител на наградата на ЮНЕСКО и лауреат на държавната награда на Естония. Пред медийна група „Добруджа“ Владимир Аншон разказа за запознанството си с Киселов и неговата последна постановка.
Каменна зала е с изключително атрактивно аранжирана с розов цвят по идея на Владимир Аншон и връзката му с Талин.
Основната част от изложбата е посветена на последния спектакъл на българския режисьор „Петдесетница” - пиеса на английския драматург Дейвид Едгар.

С Младен Киселов се запознават през 2008 г., веднага след преместването му в Естония. През 2011 г. , поради сложността на темата на пиесата, засягаща въпросите за генезиса на европейската художествена култура от ранния Ренесанс във взаимодействие с културата на православния Изток, предприемат поклонение до всички най-важни и свети места в България. Премиерата на постановката  е през май 2012 г. в Естонския национален драматичен театър. Спектакълът става най-добрата постановка на годината, а работата на Аншон по декорацията е удостоена с Държавната награда на Естония в областта на културата. Авторът на пиесата казва, че това е най-добрата постановка на пиесата му, която е гледал извън Англия.
Тази театрална работа е последната в живота на Младен Киселов. Самият спектакъл вече се възприема като творческо наследство на майстора. Това завещание е не само за създателите на спектакъла, но и за всички, които ценят културното наследство на своя народ, включително и на България.
Изложбата представя много работни материали: скици, анимации, снимки и видеоклипове, както и макет на декорацията от постановката.
Владимир Арвидович Аншон е роден през 1963 г. в Нижни Новгород (Русия).
театрален художник, дизайнер, живописец, книжен график, иконописец, реставратор.
 
До 1982 г. се обучава в детска художествена школа и Художествено училище в родния си град, а от 1985 до 1990 г. в Ленинградски институт за театър, музика и кино (Театрална академия в Санкт Петербург).
След като завършва обучението си в Санкт Петербург, Владимир Аншон е поканен на длъжността главен художник в три театъра наведнъж: Руския театър на Естония (Талин), Театъра за драма и комедия на Liteiny (Санкт Петербург) и Театъра Ленсовиет (Санкт Петербург). Изборът е направен в полза на Руския театър на Естония, където работи до 2002 г.

Театърът на Владимир Аншон е дълбоко вкоренен в християнския мироглед. Да следва този принцип в изкуството и в живота, за един модерен артист в модерен театър, е задача, сравнима с трудностите на Одисеевото търсене на жадуваната Итака. Това е "Царският път" по тясната пътека, между светския свят, потънал в плътта, и взискателния съд на християнската традиция и собствената съвест. Следователно творчеството, родено по този път, се различава съществено от всичко, което днес се смята за изкуство от висока класа, което не познава граници и забранени теми. И съвсем естествено за твореца се наблюдава преход от пространството на сцената към пространството на храма, като постъпателно движение към ново качество в творчеството му.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Жител на с.Славеево търси подкрепа за изграждане на нов път (ВИДЕО)
Жител на с.Славеево търси подкрепа за изграждане на нов път (ВИДЕО)
Соня Георгиева: Нашата сила е и ще бъде в поетия и спазен ангажимент (ВИДЕО)
Соня Георгиева: Нашата сила е и ще бъде в поетия и спазен ангажимент (ВИДЕО)
Изложба „Живи спомени" се откри в Каварна
Изложба „Живи спомени" се откри в Каварна
Община Крушари организира кампания за събиране на излезли от употреба електроуреди
Община Крушари организира кампания за събиране на излезли от употреба електроуредиЯндекс.Метрика