Начало >Добруджа >Регионални

Единствената астрономическа обсерватория в областта е в село Камен бряг (ВИДЕО)

28.09.2022 г. 16:38:56 ч.
/
Единствената астрономическа обсерватория в областта е в село Камен бряг (ВИДЕО)
„В двора на кметството и читалището в каварненското село Камен бряг вече е монтирана астрономическа обсерватория. Тя е част от един мащабен трансграничен проект с интересното наименование „Отворен прозорец към мистериите на Вселената“, финансиран по програмата  INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020 г.“, съобщи за медийна грипа „Добруджа“ директорът на музея в Каварна Пенко Георгиев.

Идеята е да предлагаме на посетителите в района вид научен туризъм, свързан с астрономията. Придобивката ще бъде полезна и за туристите, но и за студентите, учениците в община Каварна и останалите общини в областта, добави Георгиев и уточни: „Астрономията е с дълбоки корени в миналото ни. Имала е значение дори при обявяването на войни. В този смисъл тя е неразривна част и от историческото ни наследство. Затова по този проект е разработена и стратегия за развитие на природното и културното наследство, която предвижда два маршрута. Единият е „По пътя на птиците и езерата в Добруджа“, а другият - „Скални феномени и културно-историческото наследство на Добруджа“. Като част от втория маршрут е и националният археологически резерват „Яйлата“. В тази връзка Камен бряг – селото, което е близо до Яйлата, е избрано за мястото, на което да бъде монтирана предвидената по проекта обсерватория." Директорът на каварненския музей уточни, че селището е предпочетено и защото в градовете има много голямо светлинно замърсяване, а това не е подходящо условие за наблюдение на звезди и планети.

В обсерваторията, която е с автоматичен купол, ще бъдат монтирани камера и стационарен телескоп, с който всеки ще може да наблюдава звездните обекти. Има няколко месеца забавяне в доставката на телескопа, като проблемът е от страна на фирмата производител, заради войната в Украйна, обясни директорът на музея, но той е уверен, че в началото на пролетта на 2023 г. обсерваторията ще бъде напълно оборудвана и с отворени врати за посетителите. Също по проекта е осигурен и мобилен телескоп.

Партньори по проекта са Природонаучния музей в Констанца, Исторически музей – Каварна, както и Военноморската академия и Национален колеж "Мирча чел Батран" в Констанца.

Пенко Георгиев добави, че наличието на тази обсерватория е предпоставка за сформирането на кръжоци по астрономия по училищата в района, например в Каварна, Добрич и Балчик. Използвайки тази база деца и младежи, а и възрастните ще могат да обогатят своите знания по физика, астрономия и др.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Тервел, дава висока оценка за  Медицинския център
Община Тервел, дава висока оценка за Медицинския център
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.Яндекс.Метрика