Френската полиция е влязла в контакт със заподозрените за нападението над "Шарли ебдо

09.01.2015 г. 14:26:00 ч.
/ ИА Добруджа
Френската полиция е влязла в контакт със заподозрените за нападението над "Шарли ебдо
По последни данни на френските медии полицията е влязла в контакт със заподозрените за атентата в "Шарли ебдо", които се укриват в сградата на малка печатница в град Демартен -ан-Гоeл североизточно от Париж. Според властите терористите държат поне един човек за заложник. Полицията е "почти сигурна", че става дума за заподозрените за нападението срещу сатиричния седмичник. Мъжете са заявили, че са твърдо решени да "умрат като мъченици".
По всичко личи, че спецчастите се готвят за атака. На място има линейки, болниците в околноста са получили нареждане да са в готовност за спешни случаи, кметовете на околните селища са разпоредили жителите да стоят по домовете си, учениците са прибрани в сградите, светлините са угасени. Съобщава се, че са затворени и две от пистите на летище "Шарл Де Гол", които са най-близко до операцията.
По-рано френската прокуратура отрече информациите за убити и прострадали при престрелката в индустриалната зона на града, който се намира на 40 км североизточно от Париж. От вътрешното министерство обаче потвърдиха, че полицията провежда операция в града за неутрализиране двамата заподозрени за нападението над "Шарли ебдо".
Според агенция Франс прес двамата братя, заподозрени за нападението срещу списанието, са отвлекли автомобил Пежо 206. Жената, от която е откраднат автомобила, е разпознала мъжете и е алармирала полицията. В последвалото преследване мъжете са се укрили в малка печатница на около 12 км от летище "Шарл Де Гол".
Френският президент Франсоа Оланд призова министрите си да уверят населението, че се прави всичко възможно за предотвратяване на атентат подобен на този в "Шарли ебдо". Оланд потвърди, че полицията извършва операция за неутрализиране на заподозрените за атентата.
Франция е в шок, защото извършителите на това престъпление не са задържани. Ще ви държим в течение за хода на операцията.
Оланд присъства на среща на френския кабинет и заяви, че страната и преди е била обект на осуетени нападения, но не навлезе подробности.
Издирването на двамата заподозрени - братята Шериф и Саид Куаши - за нападението срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж, при което загинаха 12 души, беше подновено тази сутрин. Междувременно стана ясно, че по-малкият брат – Шериф – отдавна е известен на правосъдието. През 2008-а година той е бил осъден на 3 години затвор, защото е вербувал ислямисти за иракския филиал на терористичната мрежа "Ал Кайда". По-големият – Саид – е посетил Йемен през 2011-а година, за да се обучава с местния клон на "Ал Кайда", съобщиха близки до разследването.
Франция воюва с тероризма, не с религията, заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес. Изказването на Валс бе по повод атентата срещу седмичника "Шарли ебдо", шокирал страната и света.

Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за Газа
ООН обвини Израел, че продължава незаконно да ограничава помощта за ГазаЯндекс.Метрика