Гонят 4600 военни догодина по искане на МФ

03.12.2014 г. 09:10:00 ч.
/ ИА Добруджа
Гонят 4600 военни догодина по искане на МФ
Оказва се, че не 4000 военни ще бъдат уволнени догодина, а 4600. Това сочат разчетите на Министерството на отбраната, за да се вмести в проектобюджета за 2015 г., спуснат от Министерството на финансите.
Предвижда се парите за отбрана да се свият с близо 67 млн. лв., като фонд "Работна заплата" се редуцира със 77 млн. лв. Указанията на държавните ковчежници са да се маха личен състав, тъй като няма пари, пише в. "Преса" Само МО е отказало да съгласува проекта, всички останали са изразили само становище. В документите на МО, пратени до Министерски съвет има и справка, в която пише: "Ако условно се приеме определеният от МХ Проект на разходи за персонал на МО, за постигането от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4600 души."
В разчетите на държавните ковчежници не са предвидени обезщетения при уволнение на военните. Според закона за отбраната при уволнение те получаван обезщетение от една до 20 брутни заплати. Освен това, докато са шест месеца в предизвестие за уволнение също им се полагат заплати. Така вместо икономии ще се увеличат загубите за военния бюджет.
Отговорът от финансовото министерство е, че не приема отказа, защото трябва да се ограничава бюджетният дефицит и да се свият разходите за персонал с 10%. На извънредно заседание на кабинета в понеделник за приемане на проекта за бюджет премиерът Бойко Борисов е защитил финансовия си министър, като е казал: Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, след това се реже живо месо".

Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика