Гореща вълна обхвана САЩ, Европа и части от Балканите

20.06.2024 г. 09:47:36 ч.
/
Гореща вълна обхвана САЩ, Европа и части от Балканите
Най-малко 500 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабия. До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света.

Според източник на Ройтерс, жертва на високите температури са станали над 500 поклонници. Саудитският национален метеорологичен център потвърди, че най-малко 325 души са загинали по време на поклонението тази година.

В Съединените щати горещата вълна в североизточните райони все още продължава, докато Тексас се подготвя за първата тропическа буря. Наводнения се очаква да предизвика в крайбрежните райони на Тексас и Мексико тропическата буря "Алберто", която се формира в югозападната част на Мексиканския залив. Очаква се природното явление да достигне Северно Мексико по-късно днес - с обилни валежи и силни ветрове, които могат да достигнат до 80 км/ч, преди бурята да връхлети сушата.

Оранжев код за опасни жеги е в сила за Букурещ и 16 окръга на Румъния. На места температурите ще достигнат 38-40 градуса. Близо 2000 хиляди души са имали спешна нужда от помощ. Горещата вълна в Румъния ще продължи до средата на следващата седмица.

В Сърбия до събота се очакват температури до 40 градуса, затова властите препоръчват повишено внимание до края на седмицата.
Между 33 и 40 градуса ще бъдат температурите в Република Северна Македония в следващите няколко дни. В цялата държава до неделя е обявен оранжев код.

Косово и Албания също са обхванати от гореща вълна, след седмици на проливни дъждове. Властите очакват температури от близо 40 градуса тази седмица.

В Нова Зеландия, хиляди домакинства останаха без ток в северната част на страната след рухването на кула в резултат на проливни дъждове. Съобщава се и за наводнени пътища и нарушения на трафика.

 
Снимка:bntnews.bg
Източник:БНТ

Коментирайте
Подобни новини
Румънският парламент гласува отстрелването на 1000 мечки
Румънският парламент гласува отстрелването на 1000 мечки
Хаосът по летищата ще продължи още няколко дни
Хаосът по летищата ще продължи още няколко дни
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Бразилският президент скандализира с шега за насилието над жените
Бразилският президент скандализира с шега за насилието над женитеЯндекс.Метрика