Начало >Добруджа >Култура

Гости от Испания канят на класическа латино фиеста в Добрич (ВИДЕО)

21.11.2023 г. 11:11:09 ч.
/
Гости от Испания канят на класическа латино фиеста в Добрич (ВИДЕО)
Концерт испанско-латиноамериканска музика ще представи в нашия град  БКО-Добрич под диригентската палка на Маестра Николета Попова и солист Хуан Карлос Фернандес-Нието - пиано. Програмата включва следните произведения: Хоакин Турина – Симфонична рапсодия, оп.66; Сюита върху Испанско Пасодобле, Сюита върху Мексиканско Коридо, Хоакин Родриго – Сюита из Концерта Аранхуес, Сюита върху Испански Сарсуели; Сюита върху Аржентински танга; Артуро Маркес – Танц № 2.
След концертна дейност в Европа и по света Хуан Карлос Фернадес-Нието споделя, че очаква с нетърпение и концерта пред добричка публика. За мен това би бил един фантастичен опит, допълва  той. Що се отнася до програмата, която е включена в концертната проява, испанският пианист споделя още, че да свириш  родна музика е голяма отговорност пред всеки един  изпълнител. „Това е отговорно, защото аз не искам за нашата култура да се говори само като за бикове и вино. Удоволствие е за мен да покажа и нашата музика, която трябва да бъде изнасяна”, допълва той.
Николета Попова е от Добрич и от 22 години живее в Испания. По думите й най-трудните концерти са именно тези, които са в родния й град.
Тя благодари за поканата, отправена към нея и Хуан Карлос Фернандес-Нието, от страна на община град Добрич и диригента на БКО-Добрич Арто Чифчиян.

За Николета Попова знаем, че е родена в Добрич и любовта й към класическата музика е вдъхновена от концертите на нашия оркестър още под диригентството на Йордан Дафов, на които е присъствала като дете и дори е била солист-пианист на детски такива. Завършила е хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Крум Максимов, специализирала е при Йоханес Принц в Университета по изкуствата в Грац и има докторска степен от Университета в Лас Палмас. Преподавателите, при които се е обучавала са имена като Крум Максимов, Атанас Варадинов и Теодора Павлович, Йоханес Принц, Пиер Анджело Пелуки и др. От 2006 г. преподава специалност Дирижиране в Консерваторията на Канарските острови и ръководи симфоничния оркестър и хоровете на Академията. През тази година дебютира и с Държавния симфоничен оркестър на Латвия. Следват концерти с унгарския Национален симфоничен оркестър Сегед и Полтугалския атлантически оркестър. Притежава богат и разнообразен репертоар като хоров и оркестров диригент. Изнася дидактически концерти, прави филмови и телевизионни записи. Полуфиналист на Taki Concordia Conducting Fellowship 2019 /основан и режисиран от маестра Марин Алсоп, председателстван от Бернард Хайтинк/. Една от нейните основни характеристики е гъвкавостта да изпълнява артистичните предложения според нуждите и изискванията на съответния ансамбъл. От 2023 г. Николета Попова е професор по Хорово дрижиране в Консерваторията на Арагон.

Хуан Карлос Фернандес – Нието е пианист известен в музикалната критика като: „Създаващ ослепителен музикален спектакъл“ (сп. „Скерцо“); „Повече от просто виртуозност” (сп. Pizzicato Lux); „Пианист, който предлага пианизъм с рядко срещано откровение !“ (Musique classique & Co). Международната кариера на испано - американският пианист Хуан Карлос Фернандес - Нието бързо процъфтява, след като той се включва с Концерта за пиано на Моцарт в Карнеги Хол с Камерния оркестър на Ню Йорк. Концертира в родната си Испания, Европа, САЩ, Великобритания, Аржентина и по цял свят. Изявява се като солист на Оркестъра на националните радио и телевизия на Испания; Камерния оркестър на Ню Йорк; Националните оркестри на Колумбия и Ел Салвадор; Филхармонията на Гран Канария; Оркестъра на Ковънт Гардън. Чест гост е на сцените на Карнеги Хол, Театро Маестранца, Чикагския културен център, Стейнуей хол в Ню Йорк и в Лондон, Националните опери в много европейски страни и пр. Неизброими са участията му във фестивали на камерната и класическата музика. Хуан Карлос Фернандес - Нието е роден в Саламанка, Испания и започва да учи пиано и цигулка на четиригодишна възраст. След това дебютира на шестнадесет години с Оркестъра на Гранада, изпълнявайки Концерт за пиано в ре минор на Моцарт под диригентството на Лутц Кьолер. Самото изпълнение е толкова впечатляващо, че го излъчват на живо по Националното радио на Испания. Израстването в различни региони на Испания и по-късното му преместване в САЩ обогатяват неговата музикална личност и уникалния му стил на изпълнение, който е възхваляван от международната преса като комбинация от „страст, душевност и виртуозност“. Хуан Карлос Фернандес - Нието е учил в Испания при Клаудио Мартинес-Мехнер и в САЩ при Урсула Опенс и Борис Берман. Има дипломи от Сити Юнивърсити на Ню Йорк и Академията по музика на Йейл. Носител е на лауреатски звания от много престижни международни конкурси и е осъществил много звукозаписи. Дебютният му албум „Карнавал“ с произведения от Шуман е издаден през 2022 г. А последният „Иберийски танци“ включва произведения на Балакирев, Ляпунов, Албениз и Мачавариани. Хуан Карлос е първият испански пианист, който някога е записвал „Islamey“, виртуозния tour-de-force от Милий Балакирев, който му донася номинация за престижните Международни награди за класическа музика.
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Премиера на „Лудориите на Карлсон“ - най-новото заглавие в афиша на Kукления театър (ВИДЕО)
Премиера на „Лудориите на Карлсон“ - най-новото заглавие в афиша на Kукления театър (ВИДЕО)
Камен Донев представя "Лекция №2" на 27 август в Добрич
Камен Донев представя "Лекция №2" на 27 август в Добрич
Маестро Тончо Тонев ще проведе майсторски клас в школата по акордеон при читалище „Йордан Йовков“ (ВИДЕО)
Маестро Тончо Тонев ще проведе майсторски клас в школата по акордеон при читалище „Йордан Йовков“ (ВИДЕО)
Гала концерт на участниците в майсторски клас по акордеон с преподавател Тончо Тонев
Гала концерт на участниците в майсторски клас по акордеон с преподавател Тончо ТоневЯндекс.Метрика