Начало >Добруджа >Култура

Христо Кралев напълни галерията в Добрич със „Сто стъпки светлина“ (ВИДЕО)

28.09.2022 г. 15:50:20 ч.
/
Христо Кралев напълни галерията в Добрич със „Сто стъпки светлина“ (ВИДЕО)
Христо Кралев открива утре - 29 септември от 17.30 часа своя самостоятелна изложба „Сто стъпки светлина“.76 творби разположени в трите големи зали на Художествената галерия бълват светлина и красиви отблясъци. Шест години труд стои зад тази изложба, призна художникът.Техниката е смесена – масло, акрил и релеф от цветове.

„Творческия период беше ползотворен и изпълнен с емоции, това е период, в който малко се говори за култура и изкуство“, посочва Кралев. Той определя няколко отлики в творчеството си и респективно в изложбата.Първата е животът, такъв какъвто е.Втората отлика е човекът-учител, приятел с поклон към всеки, който е допринесъл за развитието на автора в някакъв момент.Третата отлика е земята Добруджа и хората, тази неизменна по думите на твореца духовна връзка.

Изложбата ще открие галеристът Валери Пощаров. Освен дългогодишен приятел на Христо Кралев, Пощаров е бивш директор на добричката галерия и собственик на галерия „Кавалет“ във Варна. Изложбата той определя като песенна симфония, родена под пръстите на един много мъдър човек.“Христо ви допуска до своята съкровеност“, казва Пощаров, като не пропуска да отбележи, колко ценен като човек, приятел и творец е авторът на „Сто стъпки светлина“.

Христо Кралев е роден 1951 г. в Добрич. Завършва живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Добри Добрев. Участва активно в художествения процес, в редица национални и международни изложби. Урежда поредица от самостоятелни изложби в страната, в Москва, Виена, Франция, Хърватска. Кралев създава в годините самобитен живописен стил и техника, които стават негова запазена марка. Пантеизмът, който изповядва, придава особена чистота и одухотвореност на патриархалните му сюжети.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Да подкрепим добричките таланти в "Гласът на България"!
Да подкрепим добричките таланти в "Гласът на България"!
На куклен театър в неделя в Добрич
На куклен театър в неделя в Добрич
Културните събития в Добрич за периода 28 ноември - 4 декември
Културните събития в Добрич за периода 28 ноември - 4 декември
Ученици демонстрираха своя талант в празничен концерт в СУ „Св. Климент Охридски“ (ВИДЕО)
Ученици демонстрираха своя талант в празничен концерт в СУ „Св. Климент Охридски“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика