ISW: Русия прилага ядрен шантаж срещу Запада

04.08.2022 г. 14:29:57 ч.
/
ISW: Русия прилага ядрен шантаж срещу Запада
Руските сили вероятно използват украинската атомна електроцентрала (АЕЦ) "Запорожие" в Енергодар, за да се възползват от страховете на Запада от ядрена катастрофа в Украйна, вероятно с цел да намалят волята на Запада да окаже военна подкрепа на украинската контраофанзива. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви на 3 август, че украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която в момента е окупирана от руските сили, е "напълно извън контрол" и че в централата са нарушени "всички принципи на ядрената безопасност". Той предупреди, че руските сили не зачитат физическата цялост на централата и призова Русия и Украйна бързо да улеснят посещението на наблюдатели на МААЕ в комплекса. Ръководителят на руската Запорожка окупационна администрация Евгений Балицки отговори, че МААЕ е добре дошла в централата.
През последните седмици руските сили, базирани около АЕЦ, атакуваха украински позиции в Никопол и на други места, като умишлено поставиха Украйна в трудно положение - или Украйна отвръща на огъня, рискувайки международно осъждане и ядрен инцидент (което украинските сили едва ли ще направят), или украинските сили позволяват на руските сили да продължат да обстрелват позициите им от ефективна "безопасна зона". Украинският кмет на Енергодар Дмитрий Орлов съобщи на 3 август, че руските сили са изстреляли ракети по Енергодар от съседни села, за да обвинят с лъжливо украинските сили, че те са атакуващите и застрашаващите АЕЦ.
На 21 юли ISW оцени, че руските сили може би съхраняват тежко военно оборудване в Запорожската атомна електроцентрала (АЕЦ) в Енергодар, за да я предпазят от украински удари. Руските сили вероятно са организирали и фалшивите атаки около Енергодар от началото на юли, както ISW вече съобщи.
Руските сили вероятно са ударили затворнически комплекс, в който се намират украински военнопленници в окупираната Донецка област, но обвиниха Украйна за предполагаемия прецизен удар, при който е използвано военно оборудване, доставено от Запада, което вероятно има за цел да засили колебанията на САЩ дали да продължат да предоставят HIMARS на Украйна.
Москва вероятно продължава да полага усилия да използва отношенията си с Техеран, за да си осигури безпилотни самолети за използване в Украйна.
Руските сили проведоха ограничена сухопътна атака северозападно от Славянск и продължиха усилията си за настъпление към Бахмут от североизток, изток и югоизток.

Руските сили приоритизират фронталните атаки срещу Авдийвка и не успяха да се укрепят в Писки.

Съобщава се, че руските сили формират ударна група, която да предотврати украинските контраатаки в северната част на Херсонска област или да контраатакува срещу тях.

Руските окупационни власти може да разрешат както лично, така и онлайн гласуване в предстоящите псевдореферендуми за анексирането на окупираните украински територии към Русия, което ще позволи по-ясно фалшифициране на руския вот.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Вучич: Трима сърби са убити в Косово, други двама - ранени
Вучич: Трима сърби са убити в Косово, други двама - ранени
Макрон: Франция изтегля военните си от Нигер
Макрон: Франция изтегля военните си от Нигер
Ереван иска мониторингова мисия на ООН в Нагорни Карабах
Ереван иска мониторингова мисия на ООН в Нагорни Карабах
Гърция предлага нов договор с Турция за овладяване на мигрантската криза
Гърция предлага нов договор с Турция за овладяване на мигрантската кризаЯндекс.Метрика