Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

14.05.2024 г. 13:24:46 ч.
/
Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица
Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад.

Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в разгара на 7-месечния конфликт, каза, че Катар ще продължи своята роля.

Израелските сили са навлезли дълбоко в северната част на ивицата Газа, за да отвоюват от бойците на "Хамас" един от районите в този сектор на палестинския анклав. На юг - танкове и войски навлязоха в Рафах по магистралата. Израелските операции в града, на границата с Египет, затвориха основния пропускателен пункт за помощи, което според хуманитарни групи влошава и без това тежкото положение в анклава. 

Съобщава се за ожесточени боеве и в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, след като израелската армия се върна в райони, където според тях "Хамас" се е прегрупирала.

Израелски протестиращи блокираха камиони с хуманитарна помощ, предназначени за Газа, като хвърляха храна по пътя. Камионите, идващи от Йордания, бяха нападнати на контролно-пропускателния пункт Таркумия, западно от Хеброн.

Групата заяви, че протестира срещу продължаващото задържане на израелски заложници в Газа. 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария
Макрон на държавно посещение в Германия
Макрон на държавно посещение в Германия
Президентски балотаж в Литва
Президентски балотаж в Литва
Серия земетресения в Турция тази сутрин
Серия земетресения в Турция тази сутринЯндекс.Метрика