Консервативният блок в Германия се готви за евровота с платформа за превъоръжаване на ЕС

04.03.2024 г. 10:05:48 ч.
/
Консервативният блок в Германия се готви за евровота с платформа за превъоръжаване на ЕС
На предстоящите европейски избори консервативният блок на ХДС/ХСС в Германия ще се кандидатира с платформа, призоваваща за масирано превъоръжаване на Европейския съюз, включително закупуване на самолетоносачи и собствен противоракетен щит, предаде ДПА.


"Ситуацията в областта на сигурността в Европа се промени из основи през последните години, особено в резултат на агресивна война на Русия срещу Украйна", се казва в проект от 25 страници на предизборната програма на консервативния алианс, изпратен до ръководството на партията вчера. "Ясно е, че трябва да направим много повече за сигурността и устойчивостта на Европа. Нуждаем се от всеобхватна програма за сигурност на ЕС", се посочва в документа, до който ДПА е получила достъп.

Християндемократическият съюз (ХДС), партията на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която обяви намеренията си да се кандидатира за втори мандат, и неговата баварска сестринска партия, Християнсоциалният съюз (ХСС), също призовават за назначаване на еврокомисар по отбраната, посочва БТА.

"Искаме по-добра обща външна политика и политика на сигурност, която да превърне Европа в способен участник и силен глас в света", според документа.

Целта е да се създадат европейски въоръжени сили в смисъл на засилен европейски отбранителен съюз, вграден в структурите на НАТО, "за да бъдем способни да се отбраняваме заедно".

Германският консервативен блок, който в момента е най-силната фракция в опозицията, заяви, че е необходим европейски вътрешен пазар, а не национална дребнавост, както по отношение на отбранителното оборудване, така и на износа на оръжие. "Искаме да разработваме и закупуваме военно оборудване като бойни самолети, бойни танкове, безпилотни летателни апарати и самолетоносачи заедно с европейските партньори", подчертават европейските консерватори, като призовават за развитие на отбранителната промишленост в Европа.
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Армения върна 4 села на Азербайджан
Армения върна 4 села на Азербайджан
ISW: Харков е част от неясната "санитарна" зона за Русия
ISW: Харков е част от неясната "санитарна" зона за Русия
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни базиЯндекс.Метрика