КПС „Добруджа 2021“ с двама държавни шампиони за седмица (ВИДЕО)

02.08.2022 г. 17:49:21 ч.
/
КПС „Добруджа 2021“ с двама държавни шампиони за седмица (ВИДЕО)
Двама състезатели на клуб по плувни спортове „Добруджа 2021“ – Добрич станаха шампиони на България в края на изминалия месец. Първо Теодор Станчев спечели златния медал на 50 метра бруст на държавното първенство за момчета, родени през 2010 и 2011 г., което се проведе в периода 22 – 24 юли в Сандански. През изминалия уикенд във Варна пък се състоя държавното лично и отборно първенство за юноши и девойки младша и старша възраст. При младшата – на 13-14 години, Никола Стоянов стана шампион в три дисциплини – 50, 100 и 200 метра свободен стил. Той спечели общо 4 медала във Варна, като на 100 метра бътерфлай се класира трети.

Очаквах тези добри постижения от двамата и съм много доволна от тях, сподели за медийна група „Добруджа“ треньорът им Антония Михова. Тя добави, че целта пред Никола Стоянов за следващата година е да покрие нормативите за влизане в националния отбор за юноши и да представя България на международни състезания. Антония Михова отбеляза, че добричкото плуване е фактор в този спорт в страната, откакто басейн „Русалка“ бе възстановен през 2013 г. Тя обясни, че плуването е подходящ спорт от най-ранна детска възраст, като занимания в клуба могат да започнат при навършени 3 години и половина. Треньори на начинаещите в КПС „Добруджа 2021“ са Кристина Шишкова, Ивелина Янкова, Кольо Марков и Радостина Димитрова. С плувците, които участват на състезания, работят Антония Михова и Веселин Нейков.

Бях много добре подготвен и предварително имах надежди, че мога да спечеля три златни медала, както и се получи, сподели Никола Стоянов. Той е на 14 години, ученик във ФСГ „Васил Левски“. Занимава се с плуване от 5 години, като от две е в тренировъчна група за напреднали и участва на състезания. За този кратък период той вече има спечелени 40 медала.

„Антония Михова е много добър треньор и много добър човек, с много добри тренировки и много добро отношение. Избрах плуването, защото развива цялото тяло, без да напряга костите. Амбициите ми в спорта са да спечеля златен медал от олимпийски игри“, заяви Никола Стоянов.
За Теодор Станчев държавното първенство в Сандански бе второто, на което участва. Той е на 12 години, ученик в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и се занимава с плуване от съвсем малък – от 4-годишен.

„Харесва ми, че плуването развива всички мускули на тялото. Най-важното, на което ме учи моят треньор Антония Михова, е на култура и отношение към спорта, да уважавам съотборниците и съперниците. Моите роднини бяха много горди с мен, когато се върнах със златен медал, защото той е първият ми от републиканско първенство“, сподели Теодор.

Той обясни, че тренира ежедневно по два часа, защото иска да се развива и да пробва да вземе медал от Олимпиада.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 ще изиграе през седмицата две контроли с "Берое"
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 ще изиграе през седмицата две контроли с "Берое"
Шест медала за клуб „Хищник“ от турнира по канадска борба SELANOVTSI OPEN
Шест медала за клуб „Хищник“ от турнира по канадска борба SELANOVTSI OPEN
ТЕНИС: Николай Рачев спечели турнир в Албена
ТЕНИС: Николай Рачев спечели турнир в Албена
Момчил Петков е без загуба след петия кръг на световното по шах до 20 години
Момчил Петков е без загуба след петия кръг на световното по шах до 20 годиниЯндекс.Метрика